Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Brambory vždy pečlivě omyjeme. Neplatí to u batátů, které stačí omýt lehce. Pouze slupka klasických brambor obsahuje spoustu betakarotenů a vlákniny. Pečení štěpí škrob na cukry a dělá tím brambory sladší. Nakrájejte brambory těsně před vařením, jinak ztratí cenné živiny, zvláště vitamín C. To platí i u oloupaných brambor – nenechávejte je ve vodě dlouho. Pokud nové brambory nejprve namočíte do osolené vody, budou čistší. Pokud zaměníte tradiční ingredience, jako je párek nebo slanina, za cuketu, získáte skvělou vegetariánskou alternativu francouzských brambor. Experimentujte podle chuti třeba s artyčoky, lilkem, špenátem, parmezánem nebo mozzarellou a dochuťte medvědím česnekem.
Vyzkoušejte bramborovokaštanovou polévku.
Nebo pečené batáty.
Omyjeme a oloupeme brambory. Stejně tak to uděláme s batáty a cuketou. Osušíme a nakrájíme vše na tenká kolečka, která budou po upečení krásně křupat.
Nakrájíme cibuli najemno a krátce ji osmahneme na olivovém oleji. Necháme ji vychladnout a později ji přidáme do směsi.
Smícháme v míse zakysanou smetanu s vejci, ochutíme kurkumou, pepřem, hořčicí, čerstvou petrželí a pažitkou. Poté přidáme mořskou sůl, česnek a vychladlou cibuli.
Vymažeme formu na pečení olivovým olejem (nebo máslem) a vyskládáme do ní brambory, batáty a cuketu. Na poslední vrstvu nalijeme připravenou směs, která se rozteče mezi naskládané brambory. Opatrně formou zatřepeme, aby se směs dostala až dolů. Krémová směs vytvoří při pečení na francouzských bramborách krásně zlatavou krustu. Brambory pečeme asi 40 minut na 160 °C v horkovzdušné troubě nebo na 190 °C v klasické. Posledních 10 minut dáme na barbecue program, který udělá brambory krásně dozlatova.
Vegetariánské brambory podáváme vychladlé a ozdobené čerstvou petrželí.