Recepty Dezerty Pečené Jihočeské ovocné koláče z kynutého těsta

Ingredience

500 g hladké mouky
200 ml mléka
1 kostka čerstvého droždí
120 g másla (nebo jiného tuku)
1 vejce
100 g krupicového cukru
1 špetka soli
150 g mandlí (odmočených bez slupky)
1 citron (nastrouhaná kůra)
Náplň:
1 l borůvek (nebo jiné bobulovité ovoce)
krystalový cukr
Drobenka:
100 g másla (rozpuštěného)
200 g krystalového cukru
200 g hrubé mouky

Postup přípravy

1

Nejprve v teplém mléce s 2 lžícemi cukru necháme vzejít kvásek. V míse si smícháme mouku, zbytek cukru, citronovou kůru a špetku soli. Přilijeme kvásek, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto, tak aby nelepilo (může to chvíli trvat, takže buďte trpěliví). Vypracované těsto necháme kynout zhruba hodinu na teplém místě.

2

Mezitím si připravíme drobenku, rozpuštěné, zchladlé máslo promícháme s moukou a cukrem, aby nám vznikla směs drobečků a žmolků (pokud bude potřeba, přidáme mouku).

3

Těsto si rozdělíme na 5–6 dílů (záleží, jak velké koláče chceme) vyválíme na tenké placky, doprostřed dáme ovoce smíchané s cukrem, posypeme drobenkou, kraje poklademe mandlemi a pečeme 15–20 min na 180°C.

4

Jakmile koláče vyndáme z trouby, potřeme je ještě teplé přepuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrované je můžeme podávat.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3