Recepty Polévky Krémová čočkovo-hrášková polévka

Ingredience

2 polévkové lžíce olivového oleje
1 ks cibule
2 ks mrkve
2 ks řapíkatého celeru
4 stroužky česneku
1 polévková lžíce kořene zázvoru (strouhaného)
2 čajové lžičky mletého koriandru
2 čajové lžičky mleté papriky uzené
1 čajová lžička mletého kmínu
1 špetka mleté skořice
½ čajové lžičky soli
1 špetka pepře
½ čajové lžičky mleté kurkumy
1 l zeleninového vývaru
210 g černé čočky (Tesco červené sušené čočky (loupané, půlené)
400 g cizrny ve slaném nálevu (plechovka cizrny)
400 g krájených rajčat v rajčatové šťávě (2×)
100 g žlutého hrášku (Tesco žlutého hrachu (loupaného, půleného)
4 polévkové lžíce čerstvého koriandru
4 polévkové lžíce čerstvé petrželky (najemno nasekané čerstvé petrželové natě)

Postup přípravy

1

Ve velkém hrnci si rozpálíme olivový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, oškrábanou mrkev a nakrájený celer a za častého míchání vaříme asi 8 minut. Snížíme teplotu a přidáme prolisovaný česnek a zázvor. Za stálého míchání restujeme 1 minutu. Vmícháme mletý koriandr, mletou papriku, kmín, skořici, kurkumu, sůl, pepř a za stálého míchání restujeme 30 sekund.

2

Přidáme vývar, scezenou a opláchnutou cizrnu, propláchnutý žlutý hrách a propláchnutou čočku. Zvýšíme teplotu na maximum a přivedeme k varu. Potom teplotu snížíme na střední stupeň, přiklopíme pokličkou (necháme ji mírně poodkrytou, aby pára mohla unikat ven) a vaříme, dokud čočka nezměkne (asi 20 minut).

3

Následně vmícháme rajčata. Vaříme ještě 10 minut s pokličkou a občas zamícháme.

4

Odstavíme z plotny a přidáme čerstvý koriandr s petrželovou natí. Podáváme.

5

Tip: Pro extra krémovost přidejte 5 minut před dovařením polévky 100 ml mandlové smetany.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3