Kynutá vánočka bez vajec

Ingredience

300 ml mléka
10 g čerstvého droždí
80 g třtinového cukru
1 sáček vanilkového cukru
350 g hladké špaldové mouky
30 g hrachové mouky
80 g másla
1 špetka muškátového oříšku
50 g rozinek
50 g mandlových plátků
máslo (na pomazání)

Postup přípravy

1

Do části vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte lžíci cukru. Nechte vzejít kvásek.

2

V míse smíchejte mouku, hrašku, třinový i vanilkový cukr a rozehřáté máslo. Vmíchejte vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko.

3

Můžete přidat i špetku nastrouhaného muškátového oříšku, nasekanou část rozinek a trochu mandlí.

4

Dejte těsto kynout do tepla, alespoň na 45 minut.

5

Vykynuté těsto ještě propracujte a rozdělte na čtyři díly. Ty rozdělte po třech částech a uválejte z nich prameny. Upleťte vánočkový cop.

6

Položte vánočky na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě alespoň 15 minut kynout v teple.

7

Vánočky pomažte máslem a ozdobte mandlemi a rozinkami.

8

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 30 minut. Pokud by vánočky začaly brzy zlátnout, stáhněte teplotu na 150 °C.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3