Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Nejprve si připravíme masovou omáčku: cibuli nakrájíme na kostičky, česnek utřeme. Na 2 lžících olivového oleje smažíme do zlatova. Přidáme mleté maso, mícháme a necháme oddělit na kousky, pomůžeme si vařečkou.
Jakmile je maso opečené, přidáme rozmixovaná rajčata, dvě nasekané bylinky, sůl a pepř. Zamícháme, povaříme a dle chuti ještě dochutíme.
Nyní přichystáme bešamel: V hrnci rozpustíme máslo spolu se dvěma lžicemi olivového oleje. Do rozpuštěného másla s olejem nastrouháme cca 1/4 muškátového oříšku, přidáme mouku, špetku soli a pepře a důkladně promícháme.
Za stálého míchání přiléváme mléko a přisypáváme mouku. Směs by se neměla prudce vařit, pouze jemně probublávat a houstnout.
Jakmile jsme spotřebovali všechno mléko i mouku, bešamel je hotový. Konzistence by měla být hutná, avšak stále tekutá.
Zapékací mísu vymažeme půl lžící oleje a položíme první plát těstoviny.
Přidáme část masové směsi a zalijeme částí bešamelu. Přiklopíme druhým plátem lasagní.
Postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience. Končíme bešamelem, jehož povrch zasypeme strouhaným parmezánem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 60 minut, dokud se na povrchu nevytvoří sýrová kůrka. Hotové lasagne necháme ještě asi půl hodiny odležet, poté podávám a zdobíme lístky čerstvé bazalky.