Lívanečky s javorovým sirupem

Ingredience

300 g pohankové mouky (jemné)
500 ml mléka
½ kostky čerstvého droždí
1 lžička krystalového cukru
1 lžíce másla
1 vejce
1 hrst borůvek
1 hrst ostružin
1 špetka soli
slunečnicový olej
javorový sirup

Popis

TIP: Udělejte si lívanečky ještě sladší s trochou domácí šlehačky.

Postup přípravy

1

Z mléka odlijeme asi 80 ml a lehce ho ohřejeme, nesmí být příliš horké, pouze vlažné. Ve vlažném mléce rozmícháme cukr, lžíci mouky a droždí. Kvásek uložíme na teplé místo a necháme ho vzejít.

2

Máslo necháme změknout, aby se nám s ním lépe pracovalo. Zbytek mouky prosejeme, do mouky nalijeme zbytek mléka, přidáme změklé máslo, sůl, vejce a kvásek.

3

Vypracujeme hladké těsto, které uložíme na teplé místo a necháme ho 30 minut kynout.

4

Těsto nalijeme do pánve na lívance s trochou oleje a lívanečky smažíme dozlatova z obou stran.

5

Hotové lívanečky odložíme na papírový ubrousek a zbavíme se tak přebytečného oleje.

6

Podáváme je s javorovým sirupem, borůvkami a ostružinami.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3