Recepty Dezerty Pečené Makový koláč s vanilkovou drobenkou

Ingredience

Těsto
500 g hladké mouky
250 ml mléka
80 g másla (rozehřátého)
80 g moučkového cukru
1 kostka čerstvého droždí
1 vejce
1 špetka soli
Náplň
500 g mletého máku
100 g másla
125 ml mléka
125 g krupicového cukru
8 g vanilkového cukru
Vanilková drobenka
8 g vanilkového cukru
200 g hladké mouky
100 g másla
100 g moučkového cukru

Postup přípravy

1

Z ingrediencí určených na těsto si odměříme asi třetinu vlažného mléka. Do něj si rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru. Necháme vykynout kvásek.

2

Připravíme si prkýnko, které používáme na rozválení těsta. Na něj vysypeme 500 g hladké mouky. Do ní uděláme důlek, do kterého vyklepneme vajíčko. Přidáme kvásek, zbylé mléko a zbylý cukr. Vše promícháme a přilijeme rozehřáté máslo. Směs pečlivě uhněteme a vypracujeme nelepivé těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočívat v ledničce.

3

Na makovou náplň si přichystáme mák, který přelijeme horkou vodou jen tak, aby byl ponořený. Necháme 5 minut bobtnat. Po uplynulé době k němu přisypeme krupicový i vanilkový cukr, mléko a změklé máslo a vše pořádně promícháme.

4

K vytvoření drobenky si prsty promícháme máslo, vanilkový i moučkový cukr a mouku.

5

Odleželé těsto vytvarujeme do koláčové formy, na něj navršíme náplň a vše zasypeme drobenkou. Koláč pečeme při 180 °C 30 minut.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3