Recepty Dezerty Minivětrníky

Ingredience

125 ml mléka
125 ml vody
100 g másla
200 g hladké mouky
5 vajec (velkých)
Světlý krém:
300 ml mléka
vanilkový puding
2 vejce (žloutky)
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 ml smetany ke šlehání
Karamelová poleva:
180 g moučkového cukru
6 lžic vody

Postup přípravy

1

Nejprve si připravíme odpalované těsto. Mléko s vodou smícháme dohromady, dáme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme špetku soli, máslo a znovu necháme zavařit. Poté přidáme mouku, a na nižším plameni těsto mícháme, dokud se nezačne lepit na dno a boky hrnce. Po pár minutách míchání by mělo začít bělat. Odstavíme hrnec z ohně a za stálého míchání těsto necháme zchladnout, aby se nám na něm nevytvořil škraloup.

2

Do vlažného těsta postupně po jednom přidáme vejce a dobře je zapracujeme. Cukrářský sáček si naplníme takto zadělaným těstem a nastříkáme si na plech malé šnečky, nebo jiné oblíbené tvary (moje babička někdy dělávala i banánky). Důležité je těsto pořádně natlačit k plechu a v žádném případě neděláme šnečky ze dvou pater.

3

Dáme je péct do předehřáté trouby (180–200°C) na 25 min. Během pečení nesmíme troubu otevírat, aby větrníčky nespadly, délka pečení závisí na troubě, takže pokud budete mít větrníčky moc světlé, klidně je nechte ještě chvilku péct.

4

Na světlý krém si nejprve připravíme pudink. V části mléka si rozmícháme prášek se 2 žloutky. Zbytek nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Do horkého mléka za stálého míchání pomalu nalijeme směs s pudinkem a žloutky. Přisypte cukr a opět nechte zavařit, dokud směs nezhoustne. Pudink sundáme z ohně a vmícháme do něj máslo. Celý hrnec si dáme do dřezu napuštěného ledovou vodou a za občasného promíchání necháme zchladnout. Jakmile je krém vychlazený (nejlépe když je na pár hodin i v lednici) vyšleháme jej a smícháme s dotuha vyšlehanou smetanou.

5

Jako další si připravíme karamelový krém. Z cukru si na nepřilnavé pánvičce uděláme světlý karamel, zalijeme jej horkou smetanou (jen polovinou, tj. 150 ml) a necháme provařit. Vychladíme v lednici, poté do něj přilijeme zbytek vychlazené smetany (150 ml) a vyšleháme dotuha.

6

Nakonec si připravíme karamelovou polevu. Polovinu cukru zkaramelizujeme na pánvi. Když máme karamel hotový, přidáme do něj vodu (dáváme pozor, hmota začne vřít) a ještě chvíli povaříme, než jej odstavíme. Ještě horký karamel přidáme do zbylého cukru a důkladně vymícháme hladkou polevu.

7

Při přípravě jednotlivých větrníčků každý rozkrojíme na půl, nejprve do něj nastříkáme cukrářským sáčkem světlý krém, poté karamelový, přiklopíme a polijeme karamelovou polevou. Dáme chladit do lednice alespoň na hodinu.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3