Recepty Dezerty Moravské koláče

Ingredience

Těsto
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g másla (změklého)
1 citron (nastrouhaná kůra)
5 g soli
2 ks vejce (žloutky)
20 g vanilkového cukru
80 g krupicového cukru
175 ml polotučného mléka
42 g čerstvého droždí
Maková náplň
200 g mletého máku
¼ l mléka
3 lžíce krupicového cukru (pískového)
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce rumu
1 špetka mleté skořice
1 citron (kůra i šťáva)

Postup přípravy

1

Do velké mísy prosejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, sůl, vanilkový cukr a vše důkladně promíchejte. K mouce přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte do mouky tak, aby v mouce nezůstal žádný větší kousek másla.V menší misce smíchejte vlažné plnotučné mléko s rozdrobenou kostkou droždí a krupicovým cukrem.

2

Vypracujte hladké a vláčné těsto, které by nemělo být příliš lepivé. Vypracované těsto vraťte do mísy, zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení jeho objemu (40–60 minut).

3

Mezitím, co vám kyne těsto, připravte makovou náplň.Umletý mák dáme do kastrůlku, zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepelného zdroje. Vmícháme pískový a vanilkový cukr, ochutíme skořicí, rumem a citronovou kůrou.

4

Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozválejte ho na čtverec o tloušťce 4 mm. Placku rádýlkem rozdělte na 16 stejně velkých čtverečků. Do středu každého čtverečku dejte makovou. náplň a drobenku.

5

Drobenku připravte z polohrubé mouky, cukru krupice a másla tak, že všechny suroviny důkladně spolu promnete, až získáte sypkou drobenku. Troubu předehřejte na 170 °C. Dejte je péct do předehřáté trouby dozlatova (15–20 minut).

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3