Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
TIP 1: Proměňte slaný preclík v ještě lepší pochoutku a polijte jej hořkou čokoládou. Je to pochoutka.
TIP 2: Zkuste místo soli použít mák, kmín nebo sezam.
Z mléka si odlijeme asi 100 ml. Mléko lehce ohřejeme, do vlažného mléka dáme cukr a nalámeme do něj droždí. Zamícháme a necháme vzejít kvásek.
Mouku prosejeme, aby měla jemnější konzistenci. Mouku smícháme se solí i pepřem.
Máslo necháme změknout, můžeme ho lehce ohřát, aby mělo měkčí konzistenci. Máslo smícháme s moukou, vajíčkem, zbytkem mléka a kváskem. Vypracujeme hladké těsto.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 15 dílů, záleží na tom, jak moc chceme mít preclíky velké. Z každého dílu vypracujeme váleček a vytvarujeme z něj preclík.
Každý preclík naskládáme na pečicí papír, potřeme žloutkem a posypeme hrubou solí. Preclíky necháme 20 minut kynout.
Preclíky pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut.