Německá snídaně: slaný preclík

Ingredience

500 g polohrubé mouky
1 lžička soli
250 ml mléka
krystalový cukr
20 g čerstvého droždí
4 špetky pepře
1 vejce
1 vejce (jen žloutek na potření)
50 g másla
hrubá sůl (na posyání preclíků)

Popis

TIP 1: Proměňte slaný preclík v ještě lepší pochoutku a polijte jej hořkou čokoládou. Je to pochoutka.

TIP 2: Zkuste místo soli použít mák, kmín nebo sezam.

Postup přípravy

1

Z mléka si odlijeme asi 100 ml. Mléko lehce ohřejeme, do vlažného mléka dáme cukr a nalámeme do něj droždí. Zamícháme a necháme vzejít kvásek.

2

Mouku prosejeme, aby měla jemnější konzistenci. Mouku smícháme se solí i pepřem.

3

Máslo necháme změknout, můžeme ho lehce ohřát, aby mělo měkčí konzistenci. Máslo smícháme s moukou, vajíčkem, zbytkem mléka a kváskem. Vypracujeme hladké těsto.

4

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

5

Vykynuté těsto si rozdělíme na 15 dílů, záleží na tom, jak moc chceme mít preclíky velké. Z každého dílu vypracujeme váleček a vytvarujeme z něj preclík.

6

Každý preclík naskládáme na pečicí papír, potřeme žloutkem a posypeme hrubou solí. Preclíky necháme 20 minut kynout.

7

Preclíky pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3