Recepty Hlavní jídla S masem Pečené kuře na fících s ančovičkovým máslem

Ingredience

Kuře
1 ks celého kuřete (Tesco Finest celé kuře)
60 g másla (změklého při pokojové teplotě)
4 ks ančoviček v oleji
2 stroužky česneku
½ čajové lžičky čerstvého tymiánu (+ 4 větvičky tymiánu)
1 čajová lžička citronu (kůry)
1 čajová lžička soli
½ čajové lžičky pepře
90 g zelených oliv
10 ks čerstvých fíků
5 ks šalotky

Postup přípravy

1

V malé misce smícháme máslo, scezené a nadrobno nakrájené ančovičky, očištěný a prolisovaný česnek, tymián, citronovou kůru, sůl a mletý pepř. Mícháme, dokud se ingredience dobře nespojí.

2

Kuře vložíme na plech na pečení a potřeme ho směsí, a to včetně míst pod kůží a uvnitř. Dovnitř kuřete dáme také tymiánové větvičky. Asi 3 polévkové lžíce máslové směsi si necháme na později.

3

Troubu si dáme vyhřát na 190 °C. Kuře v ní restujeme 30 minut. Následně plech s kuřetem vyndáme z trouby a opatrně na něj naskládáme fíky překrojené na půlky (vnitřkem dolů) a také očistěné a rozpůlené šalotky. Přisypeme olivy a pečeme dalších 30 minut.

4

Po upečení necháme na kuřeti rozpustit zbytek máslové směsi a dáme ho na 10 minut odpočinout. Následně servírujeme.

5

Tip: Servírujte s květákovo-česnekovým pyré. Květák stačí jednoduše uvařit doměkka, rozmixovat, ochutit solí, pepřem a tymiánem, přidat česnek s máslem a hotovo!

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3