Recepty Dezerty Posvícenské koláče podle babičky

Ingredience

1 kg polohrubé mouky
250 ml plnotučného mléka
250 g másla
200 g krupicového cukru
5 vajec (3 žloutky a 2 celé)
6 cl rumu (1 panák)
1 sáček vanilkového cukru
1 kostka čerstvého droždí
1 špetka soli
Náplň tvarohová
250 g měkkého tvarohu
1 vejce (žloutek)
100 g krupicového cukru
vanilkové aroma
Maková
300 g mletého máku
50 ml mléka
4 cl rumu
vanilkový cukr
100 g krupicového cukru
Povidlová
švestková povidla (nebo jablečná povidla)

Postup přípravy

1

Ze lžíce cukru, mléka, kostky droždí a malé špetky soli připravte kvásek. Nechte ho důkladně vzejít.

2

Rozehřejte máslo. Prosijte mouku a přidejte k ní do mísy cukr. Udělejte důlek, do kterého přidejte žloutky, jedno celé vejce, rum, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo a kvásek.

3

Vypracujte těsto. Nejlépe v robotu, protože tato fáze je velmi důležitá, je základ celého pečení koláčů. Kdo nepropracuje těsto důkladně, nikdy nebude mít koláče nadýchané.

4

Těsto nechte odpočinout. Posypte ho moukou a zakryjte čistou utěrkou. Zhruba po půl hodině do těsta píchněte několikrát prsty. Opadne, a tak ho nechte znovu nakynout, dokud nebude zase nadzvedávat utěrku.

5

Dobu kynutí těsta věnujte na přípravu náplní. Tvarohová: Všechny ingredience důkladně smíchejte. Na tvarohovou náplň se nejlépe hodí rozinky namočené v rumu. Maková: Mák umelte a nařeďte horkým mlékem a rumem. Na makové náplni se nejlépe vyjímají mandle.

6

Z těsta vždy uřízněte kus, z něhož vyválejte váleček. Nejlépe to půjde na lehce pomoučněném válu. Hada pak nakrájejte na menší kousky, zhruba o velikosti dva a půl centimetru. Dlaněmi z nich vyválejte kuličky, které rovnejte na plech a nechte si mezi nimi dostatečné rozestupy.

7

Nechte ještě asi 10 minut kynout na plechu, pak teprve rozmáčkněte střed, třeba větší skleničkou. Koláčky pak naplňte. Povidly a mákem snadno budete plnit lžičkou, tvarohovou náplň je lepší aplikovat cukrářským sáčkem. Navrch koláčky ozdobte. Okraje koláčků potírejte rozšlehaným vejcem.

8

Koláčky pečte asi 15 minut na 150 až 180 oC. Nechte je na plechu vychladnout, Při servírování je pocukrujte moučkovým cukrem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3