Recepty Hlavní jídla S masem Tatarský biftek s omáčkou aioli a domácími chipsy

Ingredience

Tatarský biftek
250 g mletého hovězího masa (Tesco Tatarského bifteku)
½ ks řapíkatého celeru (stonka)
1 ks červené cibule (nebo šalotka)
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu (najemno)
1 čajová lžička dijonské hořčice
1 polévková lžíce olivového oleje
1 špetka soli
1 špetka bílého pepře (mletého)
1 špetka pepře
1 ks vejce (žloutek)
Omáčka aioli
1 ks vejce (žloutek)
1 stroužek česneku
½ čajové lžičky dijonské hořčice
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 špetka soli
1 špetka pepře
60 ml olivového oleje
60 ml slunečnicového oleje
Domácí chipsy
500 g brambor
250 ml slunečnicového oleje
½ čajové lžičky soli

Postup přípravy

1

Brambory oloupeme a na mandolíně nakrájíme na tenké plátky. Dáme je do misky se studenou vodou a necháme alespoň 30 minut odpočinout.

2

Mezitím si připravíme omáčku aioli. V misce smícháme žloutek, prolisovaný česnek, dijonskou hořčici, citrónovou šťávu, sůl a černý pepř. Za stálého šlehání přidáme do vaječné směsi pár kapek slunečnicového oleje. Pokračujeme v přidávání kapek oleje a šlehání, dokud směs nezačne houstnout. Když směs vypadá jako dostatečně propojená, nalijeme do ní zbytek slunečnicového oleje a následně v tenkém proudu a za stálého šlehání olivový olej. Omáčku si odložíme stranou.

3

Připravíme si tatarský biftek. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Celer také nakrájíme nadrobno. Maso na tatarský biftek smícháme se solí, s bílým a černým pepřem, olivovým olejem a hořčicí. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, řapíkatý celer, parmazán a prolisovaný česnek.

4

Brambory na chipsy scedíme a důkladně osušíme kuchyňskou utěrkou. Na pánvi rozpálíme olej na 190 °C a postupně na něm dozlatova osmažíme brambory (asi 3–4 minuty). Potom je osolíme.

5

Na talíři vytvarujeme z tatarského bifteku placku, pomocí lžíce uděláme do středu jamku a umístíme do ní žloutek. Podáváme s omáčkou aioli a domácími chipsy.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3