Recepty Saláty Teplý salát se sezónní zeleninou a sýrem

Ingredience

1 dýně Hokkaido
10 jedlých kaštanů
10 růžičkových kapust
1 červená cibule
1 červená řepa (velká)
1 pastinák
2 palice česneku
100 g balkánského sýra
olivový olej
slunečnicová semínka
sůl
římský kmín mletý
sušené oregano
tymián
badyán
čerstvý rozmarýn

Popis

"Salát je díky absenci alergenů vhodný pro každého a to bez rozdílu věku. Může být konzumován kdykoliv během dne,  jako lehká podzimní večeře může být vhodný i pro lidi v režimu redukce tělesné hmotnosti. Vzhledem k nízké energetické hodnotě je možné sníst poměrně velkou porci, a tím odbourat  psychický pocit nedostatečnosti. Balkánského sýra se není třeba obávat, neboť sám o sobě je potravinou poměrně „dietní“ a lze jej konzumovat bez výčitek dokonce i v procesu redukce tělesné hmotnosti. Má kladný vliv na imunitu a stav našich kostí. Skutečnost, že obsahuje o něco vyšší podíl soli, není ke škodě, pokud salát již nesolíme, nebo jen velmi lehce. Zajímavou ingrediencí jsou jedlé kaštany, kterým se přisuzují dokonce léčivé účinky. Pomáhají například v boji s vysokým cholesterolem či bolestech hlavy neznámého původu. Použité ingredience se nejenom chuťově velmi dobře doplňují, ale každá z nich dodává salátu množství cenných mikroživin. Pravdou je, že tepelnou úpravou sice značně utrpí vitamín C a kyselina listová, u ostatních vitamínu ovšem nejsou ztráty nijakznačné. A minerální látky jsou termostabilní. Na podzim a v zimě je tedy jednoznačně lepší si jako hlavní jídlo dopřát teplý zeleninový salát, který - narozdíl  od syrové zeleniny, naše tělo zahřeje. Použitá koření se kromě dalšího vylepšení senzorických vlastností podílí i na efektivnějším trávení, a tím i zpracování obsažených živin. Salát jako celek přispěje rozhodně k lepší kondici celého našeho organismu  a díky němu budete odolnější proti celé škále nemocí, včetně civilizačních," hodnotí teplý salát expertka na zdravou výživu Zuzana Pavelková Šafářová.

Postup přípravy

1

Omyjeme dýni hokkaido, rozpůlíme ji, očistíme a nakrájíme na plátky i se slupkou.

2

Kaštany na jedné straně nakrojíme do kříže.

3

Očistíme zbylou zeleninu, nakrájíme cibuli na měsíčky, řepu rozkrojíme na polovinu a nakrájíme na tenčí plátky, pastinák nakrájíme podélně na osm kousků, palici česneku rozpůlíme podélně.

4

Rozehřejeme troubu na 210 °C.

5

Pečicí plech pokapeme olejem a přidáme zeleninu kromě česneku a kaštanů. Posypeme ji kořením, bylinkami, solí, přidáme česnek a kaštany a pečeme 20–25 minut.

6

Servírujeme posypané sýrem a slunečnicovými semínky.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3