Recepty Dezerty Pečené Třešňový dort s polevou z mléčné čokolády

Ingredience

Na potření
340 g třešňového džemu
Na korpus
160 g hladké mouky
250 g krupicového cukru
200 g másla
6 vajec
2 vejce (jen bílky)
1 tabulka hořké čokolády (s 60% obsahem kakaa)
50 g kakaa
1 špetka soli
máslo (na vymazání)
hladká mouka (na vsypání)
Poleva
200 g čokolády na vaření (mléčná)
150 ml mléka
50 ml vody
2 lžíce krystalového cukru
1 lžička čokoládového pudingu

Postup přípravy

1

Hořkou čokoládu nalámeme na menší kousky. Ve vodní lázni necháme čokoládu rozpustit a přidáme máslo. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí a nespojí s čokoládou.

2

Rozpuštěnou čokoládu s máslem necháme vychladnout. Bílky oddělíme od žloutků. K 6 bílkům přidáme ještě další dva navíc a vyšleháme pevný tuhý sníh.

3

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.

4

Mouku prosejeme, smícháme s kakaem a špetkou soli. Žloutkovou pěnu smícháme s vychladlou čokoládou a postupně přidáváme sypkou směs.

5

Vypracujeme hladké těsto. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do formy dáme těsto.

6

Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme asi 55 minut. Hotový korpus necháme vychladnout a vyklopíme.

7

Korpus vodorovně nařízneme na 2 nebo 3 části a každý plát pomažeme třešňovým džemem a spojíme.

8

Připravíme si polevu z mléčné čokolády. Ve vodní lázni necháme rozpustit mléčnou čokoládu, přidáme mléko, máslo, cukr a puding. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut, dokud se všechny ingredience nespojí a nevznikne hladký čokoládový krém.

9

Několik třešní si odložíme stranou na ozdobu, zbytek vypeckujeme a nakrájíme na drobno, vmícháme je do polevy nebo přidáme přímo na dort a zalijeme čokoládovou polevou.

10

Dort ozdobíme třešněmi a můžeme podávat.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3