Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
To nám však vůbec nemusí vadit, protože nám alespoň zbyde čas na skleničku dobrého vína.
Výhodou tohoto receptu je, že s mrkví a bramborami dokážete připravit kompletní oběd
v jednom hrnci. Výjimečnou chuť receptu dodává kombinace balsamika a dijonské hořčice.
A čerstvý tymián k tomu. Dobrou chuť.
Hovězí maso a nejlepší kuchařské techniky
Hovězí maso patří mezi populární druhy a je možné ho zpracovat na několik způsobů. Žebírka, vysoká či nízká roštěná, svíčková, bok, plecko. Jaké jsou nejvíc používané techniky zpracování hovězího masa?
Grilování
Nejlepší technika na vaření, protože využívá široké škály teplot. Na grilu můžete připravit jakékoli hovězí maso od steaků a hamburgerů až po celé pečené kusy. Grilování na dřevěném uhlí je složitější než na plynu, proto je zapotřebí vybrat druh grilu podle vašich zkušeností. Z hovězího masa jsou nejlepší na grilování steaky.
Pomalé vaření
Při pomalém vaření používáme nižší teplotu vaření, a tak zpracování hovězího masa může trvat déle. Pomalé vaření spočívá v ochucení hovězího masa, prudkém opečení, přenesení do teplé mísy a pokračování v přípravě omáčky v jeho výpeku s následným dlouhým vařením ve výpeku. Vhodnou částí pro pomalé vaření je roštěná.
Dušení
Stejně jako pomalé vaření také dušení využívá páru. Nevaříme však velký kus masa naráz, ale nakrájíme ho na kostky či menší kousky. Nezapomínáme na pravidelné podlévání a přidání čerstvých bylinek pro zvýraznění chuti.
Pražení
Pražení je další technikou rychlé přípravy hovězího masa. Nejlepší je takto připravit tenké proužky hovězího masa s použitím malého množství oleje. Výbornou volbou pro tuto techniku je hovězí svíčková.
Naše tipy
Máte rádi hovězí maso? Vyzkoušejte náš fantastický recept na hovězí pečeni s česnekem a bylinkami nebo grilovanou hovězí roštěnou se salsou verde!
Pokud jste stihli nasbírat a usušit houby, doporučujeme vám naše hovězí se žampiony. Vůně hovězího masa se sušenými houbami a bylinkami je tak intenzivní, že určitě přiláká i vaše sousedy!
Jaké maso na grilování?
Pokud si stále nejste jisti tím, jaké maso použít na grilování a jestli je vhodnější hovězí nebo vepřové, přečtěte si náš návod, který vám pomůže se lépe zorientovat.
Bylinky jsou důležité
V zimním období, kdy máme k dispozici převážně brambory, mrkev, petržel a celer, je na dochucení masa a kořenové zeleniny vhodné používat čerstvé bylinky. Kromě tymiánu se k hovězímu masu hodí rozmarýn a oregano. Bylinky můžete použít do vaření přímo, anebo z nich připravit marinádu, v níž necháte maso přes noc pracovat.
Cibuli nakrájíme nadrobno a odložíme stranou.
Hovězí maso v celku osolíme a okořeníme a na hluboké pánvi s rozpáleným olejem prudce opečeme ze všech stran. Opečenou roštěnou stáhneme z pánve a odložíme stranou.
Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, teplotu snížíme o polovinu a opečeme cibuli dozlatova.
Přidáme balsamico, zvýšíme teplotu na střední ohřev a vaříme, dokud se nezačne balsamico redukovat – trvá to jen pár minut. Přidáme dijonskou hořčici a zamícháme.
Opečenou roštěnou vrátíme k cibuli, podlijeme vývarem, přidáme větvičky tymiánu a dusíme cca 2 a půl až 3 hodiny při nízké teplotě.
Po uplynutí této doby přidáme očištěnou mrkev v celku a malé brambory a pokračujeme ve vaření dalších 30 až 45 minut.
Po uvaření servírujeme rovnou z hluboké pánve.