Tipy a rady 10 nejlepších marinád a omáček na maso

Marinády na maso: třeba na krkovici nebo žebra

Každý správný kuchař vám řekne, že marinády na steak prostě nepatří. Kvalitní maso jako je vyzrálé hovězí nebo třeba vepřová panenka marinádu nepotřebují. Bude jim stačit jen sůl, pepř a kapka oleje.

Asi nejčastěji marinujeme krkovici nebo žebra (případně i kuřecí nebo hovězí pupek). Držte se rad zkušených kuchařů a marinujte spíše maso, které má samo o sobě méně výraznou chuť a potřebuje trochu vylepšit. Samozřejmě vám ale nikdo nebrání využit marinády i na steak.

Kromě marinád jsme pro vás připravili i recepty na domácí omáčky na maso, které posunou váš gurmánský zážitek zase o stupeň výš.

Základní složky marinády na maso

Každá dobrá marináda na maso v sobě spojuje tři základní složky:

  • tukovou
  • kyselou
  • aromatickou

Jako tuk používáme zpravidla kvalitní olivový nebo řepkový olej. Olej v marinádě drží přísady na povrchu masa a rozpouští aromatické látky rozpustné v tucích, například z bylinek a pepře.

Kyselou složku v marinádě zastupuje nejčastěji citrónová šťáva (případně vinný ocet, balsamico, worcester). Maso díky kyselosti zkřehne. Ale dávejte si pozor – při dlouhém působení může maso příliš vysušit. Maso proto do marinády nakládejte na stejnou dobu jako je uvedené v receptu.

Aromatické složky jsou všechny ty, které po smíchání dávají masu charakteristickou chuť. Ať už je to česnek, med, sójová omáčka nebo hořčice.

Jak dlouho marinovat maso?

Poměrně často převládá názor, že čím déle maso marinujete, tím lépe. U každého druhu masa platí něco jiného. Kuřecí maso marinujte klidně jen pár hodin, u vepřového si na marinování vyhraďte zhruba 12 hodin (ideální přes noc). A hovězí se marinuje nejdéle – klidně i 24 hodin.

10 receptů na nejlepší marinády na maso:

Recept na jednoduchou marinádu na maso

Suroviny

  • 2 PL sušené bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 PL sušeného česneku
  • 1 citrón
  • 2 PL sušené petrželky
  • 80 ml sójové omáčky
  • 80 ml worcesterové omáčky
  • 1 lžička mletého pepře
  • 125 ml olivového oleje

Vše spolu smíchejte a marinujte maso.

Recept na marinádu na steak

Suroviny

  • 60 ml sójové omáčky
  • 125 ml panenského olivového oleje
  • šťáva z jednoho citronu
  • 60 ml worcesterové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL sušené petrželky
  • 2 PL sušené bazalky
  • 1 lžičku mletého pepře

Všechny ingredience smíchejte. Steak marinujte alespoň dvě hodiny.

TIP: Salát s pečenými hrozny a jablkem si skvěle rozumí s hovězím steakem.



Recept na jednoduchou bylinkovou marinádu na krkovici

Rychlou marinádu připravíte ze sójové a worcesterové omáčky, cibule, česneku, medu, olivového oleje a čerstvých bylinek.

Suroviny

  • 120 ml sójové omáčky
  • 80 ml olivového oleje
  • 60 ml worcesterové omáčky
  • 40 g jemně nasekané červené cibule
  • 2 PL medu
  • 2 PL nakrájené mladé cibulky
  • 2 lžičky nasekaného tymiánu
  • 2 lžičky nasekaného rozmarýnu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 PL červeného vinného octa

Vše spolu smíchejte a po půl hodině v marinádě marinujte steak.

Recept na teriyaki marinádu na žebra

Poměrně známá teriyaki marináda dodá dokonalou chuť steakům, vepřovému i kuřecímu masu.

Suroviny

  • 250 ml sójové omáčky
  • 125 ml vody
  • 125 ml ananasového džusu
  • 2 PL cukru
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 1 PL worcesterové omáčky
  • 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžičku sušeného česneku

Všechny ingredience dejte do hlubší misky a dobře smíchejte, dokud se dokonale nespojí do jedné tekutiny. Potom v teryiaki marinádě marinujte maso.

Tip: Namísto ananasového džusu můžete použít pomerančový.

Recept na hořčicovou marinádu na maso

Suroviny

  • 1,5 PL hořčice
  • 1 najemno nasekaný stroužek česneku
  • 60 ml sójové omáčky
  • 1 PL medu
  • sůl a pepř podle chuti

Vše spolu smíchejte a po 15 minutách natřete na maso a marinujte.

TIP: Zdá se vám to málo? Prosím – zde je dalších 12 fantastických marinád!

Omáčky k steakům doplní masové chutě až na talíři

Dobrá omáčka vytvoří s masem chuťově vyvážený celek. Maso na talíři omáčkou přelijte nebo ji podávejte v mističce, do které si pak namáčejte kousky masa.

Recept na rychlou česnekovou omáčku

Pokud nemáte mnoho času, zachrání vás rychlá česneková omáčka. Do rozpuštěného másla propasírujte stroužek česneku a nasekejte čerstvou petrželku. Omáčku podávejte v mističce a kousky masa v ní namáčejte.

Recept na poctivou omáčku na steak

Při přípravě této omáčky si trochu postojíte u sporáku, ale výsledek stojí za to. V mrazáku vám vydrží i 2–3 týdny.

Suroviny

  • 2 PL olivového oleje
  • 1 červená cibule najemno nakrájená
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev, nakrájená
  • ½ malého celeru
  • 2 PL nasekané petrželky
  • špetka chilli papriky
  • 1 lžička sušené papriky
  • ½ lžičky oregana
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • 100 ml rajčatového protlaku
  • 100 ml worcesterové omáčky
  • 60 ml balsamika
  • 60 ml červeného vinného octa
  • 2 PL cukru
  • 1 PL dijonské hořčice
  • 2 PL rozinek
  • kůra z chemicky neošetřeného pomeranče
  • 2 PL pomerančové šťávy
  • 1 bobkový list
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky soli
  • 250 ml vody

V pánvi na mírném ohni za stálého míchání pět minut prohřívejte česnek, mrkev, celer, petrželku, chilli, papriku, oregano a bazalku. Přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání povařte další 3 minuty.

Přidejte všechny ostatní přísady, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte ještě 20 minut. Často míchejte, aby se omáčka nepřipálila. Pokud rychle zhoustne, přidejte ještě trochu vody a za stálého míchání vařte ještě 20 minut. Omáčka by měla mít hustší konzistenci. Vyndejte z ní bobkový list a směs rozmixujte. Přeceďte ji přes sítko do skleněné nádoby a podávejte.

Recept na chimichurri omáčku

Chimichurri omáčka je jihoamerická verze pesta. Využijete ji k masu, ale i do salátů nebo na těstoviny. Příprava vám nezabere půl dne. A když se vám chimichurri podaří, vydrží vám v mrazáku 2 týdny.

Suroviny

  • 2 šálky nasekané petrželky
  • ¼ šálku čerstvého oregana (můžete použít i 2 lžíce sušeného, ​​ale výsledek není tak chutný)
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • ¼ šálku červeného vinného octa
  • ⅛ lžičky sušené červené papriky
  • ¾ šálku panenského olivového oleje
  • sůl, pepř podle chuti

Petrželku, oregano, česnek, vinný ocet, papriku, sůl a pepř rozmixujte. Směs smíchejte s olivovým olejem a nechte hodinu odstát při pokojové teplotě, aby se chutě a vůně spojily.

Recept na krémovou omáčku z modrého sýra

Sýrová omáčka je jemná a přitom s plnou chutí. Výborně si rozumí s hovězím steakem. Omáčku z modrého sýra podávejte ještě teplou.

Suroviny

  • 500 ml smetany na vaření nebo na šlehání
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 150 g sýra s modrou plísní, např. Gorgonzola
  • máslo
  • podle chuti pepř, případně stroužek česneku

Smetanu v hrnci přiveďte do varu, teplotu snižte a za častého míchání vařte, dokud se nezredukuje na polovinu. Odložte stranou a do horké smetany nasypte nastrouhaný parmezán a sýr s modrou plísní. Míchejte, dokud se sýry neroztají a směs nebude spojena. Teplou omáčkou z modrého sýra přelijte steak.

Recept na jednoduchou krémovou křenovou omáčku

Jednoduchou křenovou omáčku můžete použít v kombinaci se steakem, ale skvěle chutná jako podklad do housky při přípravě domácího hamburgeru.

250 ml zakysané smetany smíchejte s 2 polévkovými lžícemi nastrouhaného křenu. Zjemněte lžičkou citronové šťávy a podle chuti dosolte a dokořeňte. Nechte odstát a za 2 hodiny podávejte.

TIP: K masu jako přílohu podávejte oblíbený zeleninový salát. Nemáte moc času? Zkuste náš recept na lehký letní salát s rychlou zálivkou.


10 nejlepších marinád a omáček na maso


Vytisknout stránku
Sdílet článek