Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Věděli jste, že banány mají protirakovinné a antioxidační účinky? Čím jsou zralejší a starší, tím víc se tyto účinky násobí. Snižují krevní tlak, ulevují od pálení žáhy a pomáhají proti zácpě. Další charakteristickou vlastností přezrálých banánů je to, že škrob v nich se během zrání přeměnil na cukr. Takže pokrmy z nich nebude již nutné tolik nebo vůbec sladit. A z jakých receptů tedy můžete vybírat?
1. Banánový chlebíček
Hnědé banány se výborně hodí do pečení, upečte tedy banánový chlebíček. V Americe dokonce 23. února slaví Národní den banánového chlebíčku!
Potřebovat budete:
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
50 g krupicového cukru
1 vejce
100 g másla
150 ml podmáslí
2 přezrálé banány
hrst rozinek nebo jiného sušeného ovoce
50 g strouhané čokolády
Nejdříve utřete cukr s máslem a vejcem. Přidejte rozmačkané banány, přisypte rozinky a další sušené ovoce a nastrouhanou čokoládu. Do směsi vlijte podmáslí a přimíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Dobře smíchejte.
Hranatou chlebíčkovou formu vymažte tukem, vyložte papírem na pečení a naplňte těstem. V troubě, kterou jste předehřáli na 200 °C, pečte zhruba 30 minut.
2. Pečené banány
Tento rychlý a jednoduchý dezert bude chutnat dětem i dospělým. Může vás zachránit, když zazvoní nečekaná návštěva a vy nebudete mít čas napéct.
Potřebovat budete:
4 přezrálé banány
1 lžičku skořice
5 lžic karamelové omáčky
1 hrst lískových oříšků
500 ml vanilkové zmrzliny
1 lžíce másla
Zapékací misku vymažte lžící másla a uložte do ní banány. Posypte je skořicí, přelijte karamelovou omáčkou a posypte nasekanými oříšky.
Troubu předehřejte na 200 °C a pečte 10 minut. Banány můžete ozdobit vanilkovou zmrzlinou.
3. Banánová zmrzlina
Banán má po zmrazení perfektní konzistenci! Na čas i práci je nenáročná banánová zmrzlina, budete ji mít hotovou za pár minut a bez zbytečné chemie.
Potřebovat budete:
2 přezrálé banány
1 citron
100 g krupicového cukru
150 ml smetany ke šlehání
50 ml plnotučného mléka
Z citronu vymačkejte šťávu a pak ji rozmixujte spolu s banány a všemi ostatními ingrediencemi. Vše vlijte do vaničky na zmrzlinu a nechte zmrznout. Inovovat můžete tento recept ještě dalšími přísadami jako je kakao, strouhaná čokoláda nebo třeba kokos.
4. Banánové smoothie
Nestíháte si připravit snídani? Stačí pár minut, banány, několik ingrediencí a mixér - chutná a vydatná snídaně je na světě. Zkuste několik receptů:
Banánové smoothie s bílým jogurtem a medem
Banánovo-pomerančové supersmoothie s kustovnicí čínskou
Banánovo-kakaové smoothie s kokosovým mlékem
Banánové smoothie s arašídovou pomazánkou s nízkým obsahem laktózy
Výživný banánový shake ze sójového mléka
5. Banánové palačinky
Díky své struktuře je banán perfektní také do palačinek. Stačí ho smíchat jen s vajíčkem, osmažit na pánvi a výbornou banánovou placku můžete podávat s tvarohem, šlehačkou nebo třeba čokoládou.
6. Banánové sušenky
Z přezrálých banánů vytvoříte raz dva i perfektní sušenky. Není potřeba nic víc než jen dva banány a 1,5 hrnku kokosu. Pak stačí vše rozmixovat a péct v troubě na 180 °C asi 15 min. Nezapomeňte na pečicí papír, který vymažete kapkou oleje, aby se sušenky nepřipekly.
7. Banánová ovesná kaše
Další ze snídaňových variací s banánem je ovesná kaše.
Připravte si:
50 g ovesných vloček
1 přezrálý banán
špetku soli
200 ml vody
1 lžíci kokosového oleje
1 lžíci nasekaných lískových oříšků
mletá skořice
Ideální je, pokud můžete vločky nechat přes noc namočené ve vodě. Pokud nemáte tolik času, budete kaši vařit o chvilku déle. Vločky slijte nebo vsypte do hrnce, k nim nakrájejte na kolečka banán a osolte. Zalijte vroucí vodou a pak celou směs přiveďte opět k varu. Pak ztlumte oheň na střední hodnotu a povařte 10-15 minut. Vmíchejte kokosový tuk. Kaši podávejte posypanou oříšky a skořicí.
Ovesná kaše s banánem a medem bez lepku
8. Banánové muffiny
Jestli se chystáte péct a doma vám hnědnou banány, použijte je do muffinů. Možností, jak takové banánové muffinu upéct, je více. Vyberte si:
Banánové muffiny bez přidaného cukru
Banánové muffiny s hořkou čokoládou a oříšky
Jak využít banánové slupky?
9. Vyčistěte si boty
Koženou obuv perfektně vyleští vnitřní strana banánové slupky. Poté povrch boty ještě doleštěte měkkým a suchým hadříkem.
10. Pohnojte květiny
Banánové slupky nakrájejte na menší kousky a přimíchejte je do hlíny vašich pokojových rostlin. Slupky dodají půdě a rostlinám potřebné živiny a minerály. Další variantou, jak vyživit rostliny, je zalít slupku banánů nejdříve vodou, uzavřít do sklenice a nechat přes noc. Druhý den přidejte roztok do konvičky s vodou a zalévejte s ní květiny.
Máte zahrádku a trápí vás mšice? I v tomto případě pomohou banánové slupky. Stačí je zakopat ke kořenům rostlin a mšice odpudí.
11. Vyčistěte listy květin
Nejen boty, ale i listy květin vyleští banánová slupka. Zbavíte listy prachu a budou se krásně lesknout.
12. Slupka na puchýře nebo vyrážku
Banánové slupka také léčí. Obsahuje totiž polysacharidy, které si poradí s otokem, svěděním i zarudnutím kůže po štípnutí komára či jiného hmyzu. Stačí postižené místo pár minut masírovat vnitřní stranou slupky a pak opláchnout vodou.
Podobné účinky má banánová slupka i v případě kožních vyrážek a alergií. Urychluje rovněž hojení modřin.
13. Banánové slupky pro krásnou pleť
Banánová slupka je pro vaši pleť to pravé. Díky obsahu luteinu redukuje vrásky a zanechá vaši pleť hydratovanou a vypnutou. Dopřejte si 3x týdně 15minutovou masáž slupkou. Stejným postupem dosáhnete i zesvětlení pigmentových skvrnek na tváři. Jestliže vás trápí akné, ovocné kyseliny v banánové slupce pomáhají pupínky hojit.
Rozmixováním banánové slupky a kokosového mléka vytvoříte výživnou masku.
Zdroj: buzzfeed.com, bbcgoodfood.com, thekitchn.com, apetitonline.cz, prostreno.cz, styl.instory.cz