Ostatní 13 tipů, jak využít přezrálý banán a jeho slupku

Věděli jste, že banány mají protirakovinné a antioxidační účinky? Čím jsou zralejší a starší, tím víc se tyto účinky násobí. Snižují krevní tlak, ulevují od pálení žáhy a pomáhají proti zácpě. Další charakteristickou vlastností přezrálých banánů je to, že škrob v nich se během zrání přeměnil na cukr. Takže pokrmy z nich nebude již nutné tolik nebo vůbec sladit. A z jakých receptů tedy můžete vybírat?

1. Banánový chlebíček

Hnědé banány se výborně hodí do pečení, upečte tedy banánový chlebíček. V Americe dokonce 23. února slaví Národní den banánového chlebíčku!

Potřebovat budete:
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
50 g krupicového cukru
1  vejce
100 g másla
150 ml podmáslí
2 přezrálé banány
hrst rozinek nebo jiného sušeného ovoce
50 g strouhané čokolády

Nejdříve utřete cukr s máslem a vejcem. Přidejte rozmačkané banány, přisypte rozinky a další sušené ovoce a nastrouhanou čokoládu. Do směsi vlijte podmáslí a přimíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva.  Dobře smíchejte.

Hranatou chlebíčkovou formu vymažte tukem, vyložte papírem na pečení a naplňte těstem. V troubě, kterou jste předehřáli na 200 °C, pečte zhruba 30 minut.

2. Pečené banány

Tento rychlý a jednoduchý dezert bude chutnat dětem i dospělým. Může vás zachránit, když zazvoní nečekaná návštěva a vy nebudete mít čas napéct.

Potřebovat budete:
4 přezrálé banány
1 lžičku skořice
5 lžic karamelové omáčky
1 hrst lískových oříšků
500 ml vanilkové zmrzliny
1 lžíce másla

Zapékací misku vymažte lžící másla a uložte do ní banány. Posypte je skořicí, přelijte karamelovou omáčkou a posypte nasekanými oříšky.

Troubu předehřejte na 200 °C a pečte 10 minut. Banány můžete ozdobit vanilkovou zmrzlinou.

3. Banánová zmrzlina

Banán má po zmrazení perfektní konzistenci! Na čas i práci je nenáročná banánová zmrzlina, budete ji mít hotovou za pár minut a bez zbytečné chemie.

Potřebovat budete:
2 přezrálé banány
1 citron
100 g krupicového cukru
150 ml smetany ke šlehání
50 ml plnotučného mléka

Z citronu vymačkejte šťávu a pak ji rozmixujte spolu s banány a všemi ostatními ingrediencemi. Vše vlijte do vaničky na zmrzlinu a nechte zmrznout. Inovovat můžete tento recept ještě dalšími přísadami jako je kakao, strouhaná čokoláda nebo třeba kokos.


Banánový sorbet

4. Banánové smoothie

Nestíháte si připravit snídani? Stačí pár minut, banány, několik ingrediencí a mixér - chutná a vydatná snídaně je na světě. Zkuste několik receptů:

Banánové smoothie s bílým jogurtem a medem

Banánovo-pomerančové supersmoothie s kustovnicí čínskou

Banánovo-kakaové smoothie s kokosovým mlékem

Banánové smoothie s arašídovou pomazánkou s nízkým obsahem laktózy

Výživný banánový shake ze sójového mléka

5. Banánové palačinky

Díky své struktuře je banán perfektní také do palačinek. Stačí ho smíchat jen s vajíčkem, osmažit na pánvi a výbornou banánovou placku můžete podávat s tvarohem, šlehačkou nebo třeba čokoládou.


Banánové palačinky s tvarohem

6. Banánové sušenky

Z přezrálých banánů vytvoříte raz dva i perfektní sušenky. Není potřeba nic víc než jen dva banány a 1,5 hrnku kokosu. Pak stačí vše rozmixovat a péct v troubě na 180 °C asi 15 min. Nezapomeňte na pečicí papír, který vymažete kapkou oleje, aby se sušenky nepřipekly.

7. Banánová ovesná kaše

Další ze snídaňových variací s banánem je ovesná kaše.

Připravte si:
50 g ovesných vloček  
1 přezrálý banán
špetku soli
200 ml vody
1 lžíci kokosového oleje
1 lžíci nasekaných lískových oříšků
mletá skořice

Ideální je, pokud můžete vločky nechat přes noc namočené ve vodě. Pokud nemáte tolik času, budete kaši vařit o chvilku déle. Vločky slijte nebo vsypte do hrnce, k nim nakrájejte na kolečka banán a osolte. Zalijte vroucí vodou a pak celou směs přiveďte opět k varu. Pak ztlumte oheň na střední hodnotu a povařte 10-15 minut. Vmíchejte kokosový tuk. Kaši podávejte posypanou oříšky a skořicí.

13 tipů, jak využít přezrálý banán a jeho slupku
Ovesná kaše s banánem a medem bez lepku

8. Banánové muffiny

Jestli se chystáte péct a doma vám hnědnou banány, použijte je do muffinů. Možností, jak takové banánové muffinu upéct, je více. Vyberte si:

Banánové muffiny bez přidaného cukru

Banánové muffiny s hořkou čokoládou a oříšky

Banánové muffiny s podmáslím

Jak využít banánové slupky?

9. Vyčistěte si boty

Koženou obuv perfektně vyleští vnitřní strana banánové slupky. Poté povrch boty ještě doleštěte měkkým a suchým hadříkem.

10. Pohnojte květiny

Banánové slupky nakrájejte na menší kousky a přimíchejte je do hlíny vašich pokojových rostlin. Slupky dodají půdě a rostlinám potřebné živiny a minerály. Další variantou, jak vyživit rostliny, je zalít slupku banánů nejdříve vodou, uzavřít do sklenice a nechat přes noc. Druhý den přidejte roztok do konvičky s vodou a zalévejte s ní květiny.

Máte zahrádku a trápí vás mšice? I v tomto případě pomohou banánové slupky. Stačí je zakopat ke kořenům rostlin a mšice odpudí.
11. Vyčistěte listy květin

Nejen boty, ale i listy květin vyleští banánová slupka. Zbavíte listy prachu a budou se krásně lesknout. 

12. Slupka na puchýře nebo vyrážku

Banánové slupka také léčí. Obsahuje totiž polysacharidy, které si poradí s otokem, svěděním i zarudnutím kůže po štípnutí komára či jiného hmyzu. Stačí postižené místo pár minut masírovat vnitřní stranou slupky a pak opláchnout vodou.

Podobné účinky má banánová slupka i v případě kožních vyrážek a alergií. Urychluje rovněž hojení modřin.

13. Banánové slupky pro krásnou pleť

Banánová slupka je pro vaši pleť to pravé. Díky obsahu luteinu redukuje vrásky a zanechá vaši pleť hydratovanou a vypnutou. Dopřejte si 3x týdně 15minutovou masáž slupkou. Stejným postupem dosáhnete i zesvětlení pigmentových skvrnek na tváři. Jestliže vás trápí akné, ovocné kyseliny v banánové slupce pomáhají pupínky hojit.

Rozmixováním banánové slupky a kokosového mléka vytvoříte výživnou masku.

Zdroj: buzzfeed.com, bbcgoodfood.com, thekitchn.com, apetitonline.cz, prostreno.cz, styl.instory.cz

Vytisknout stránku
Sdílet článek