Milujete ovoce, protože je sladké, voňavé a navíc plné vitamínů? Ale ovoce má i jednu nepříjemnou vlastnost, a to že se v teplém bytě poměrně brzy začne kazit, vadnout anebo se na něm objeví plíseň. Bohužel ne vždy se nám podaří najednou zkonzumovat celou přepravku třešní nebo meruněk. A proto pro Vás máme několik rad, jak udržet ovoce delší dobu čerstvé.
- Nejlepším způsobem pro zachování svěžesti bobulovitého ovoce je ocet. Omyté ovoce zalijte vodou tak, aby bylo právě pod hladinou vody a přimíchejte 1-2 polévkové lžíce octa. Nechte 15 minut odstát, potom ovoce opláchněte čistou vodou a jemně osušte papírovou utěrkou. Nemějte obavy, chuť octa nebude na ovoci vůbec znát!
- Některé druhy ovoce a zeleniny produkují etylénový plyn, naopak jiné druhy jsou na něj vyloženě citlivé. A proto nikdy nepokládejte avokádo, rajčata a kiwi do blízkosti mrkve, jablek, brokolice a hlávkového salátu, které by tak nepříznivě reagovaly a velmi rychle by se zkazily.
- Svářečka fólií je skvělá věc, ale pokud není doma po ruce, postačí i domácí potravinářská fólie. Banán zabalte do fólie a zabráníte tak vylučování etylenu, který urychluje proces zrání a také uspíší zkažení banánu. (Pokud uložíte banán do ledničky, slupka velmi brzy zhnědne a banán navíc ztratí příjemnou chuť. Banány doporučujeme skladovat při pokojové teplotě, každý zvlášť zabalený do fólie.)
- Také jablka uchováte ve svěžím stavu podobným způsobem: máte-li po ruce vakuový sáček, je to fajn, ale skvělým pomocníkem je i obyčejná potravinářská dóza, nejdůležitější je, aby se k ovoci nedostával vzduch — a to především na ploše řezu.
- Ovoce déle vydrží při skladování na chladném místě, ať už ve sklepě nebo v chladničce.
- Citrusy můžete skladovat v chladničce, v košíku s většími otvory nebo v perforovaném plastovém sáčku.
- Brambory a jablka se vzájemně velmi dobře snášejí. Budete-li je skladovat pohromadě, zabráníte tak klíčení brambor.
- Z čerstvého ananasu odřízněte část s lístky, uzavřete potravinářskou fólií a ananas otočený spodní částí nahoru vložte do ledničky.
- Zeleninu ani ovoce nikdy neskladujte v blízkosti sporáku, protože teplo jim neprospívá.
- Ovoce a zelenina rychle hnědnou, a proto je nikdy předem neomývejte, až těsně před spotřebou. Pokud potřebujete mít ovoce nebo zeleninu nakrájené (např. před pečením, vařením), krájejte je až bezprostředně před použitím, jinak by zhnědly.
- Pokud by ovoce již začínalo uvadat, osvěžíte jej koupelí v lázni s kostkami ledu! Ovoce vložte do mísy s kostkami ledu, vše opatrně protřepejte a promíchejte, ovoce bude vypadat mnohem svěžeji.
- Pokud jste si koupili nezralé avokádo, vložte jej do silnějšího papírového sáčku nebo zabalte do novinového papíru a při pokojové teplotě skladujte tak dlouho, dokud nedozraje. Dozrálé ovoce vložte do igelitového sáčku a až do spotřebování skladujte v chladničce.
- Hroznové víno se nebude rychle kazit, a navíc zůstane šťavnaté a svěží, pokud jej budete skladovat v igelitovém sáčku nebo v potravinářské fólii v chladničce. Dbejte ale na to, aby hrozny nebyly skladovány v jednom větším svazku – bobule ve spodní části by se mohly pomačkat a poškodit.
Zdroje: kuffer.hu, blog.provident.hu, hobbikert.hu