Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Základem dobrého hot dogu je vláčné pečivo a kvalitní párek s vysokým obsahem masa. Náplň už je zcela ve vaší režii. Oblíbenou klasikou je kombinace bílého zelí, nakládané okurky, cibule a hořčice.
Žemle na nefalšovaný americký hot dog musí být nadýchaná, ale zároveň pevná, aby udržela štědrou nálož náplně. Je nasládlá a texturou podobná briošce. Tento druh pečiva pohodlně snese i mrazák, takže na party v hot dogovém duchu můžete být připravení prakticky kdykoliv. Před přidáním náplně žemle krátce opečte na másle, získají tak bohatší chuť.
Možná si říkáte, že uvařit párky je hračka. Kolikrát se vám ale stalo, že párky praskly nebo byly převařené? Trik je v tom, že párky se nevaří, nýbrž zvolna ohřívají. Vždy je vložte do vroucí vody, přikryjte pokličkou, hned odstavte z plotýnky a nechte 10 minut prohřát ve vodě. Zůstanou tak šťavnaté a nikdy vám neprasknou.
Dalším chutným způsobem, jak připravit párky do hot dogů, je na grilovací pánvi. Plotýnku si rozpalte na střední plamen. Aby byly párky pevné a křupavé, stačí jim na grilu pár minut.
Univerzální návod na dokonalý obsah hot dogu neexistuje. Při přípravě náplní se totiž fantazii meze nekladou. Jediné pravidlo je, aby vám výsledek chutnal. Můžete se inspirovat některým z proslulých receptů, jako je Coney Island, Chicago nebo New York. Pokud však rádi experimentujete, pusťte se do vylaďování vlastní verze párku v rohlíku.
Americký hot dog je klasika, jeho historie se však začala psát na druhé straně oceánu v německém Frankfurtu. Němci, kteří se pak do Ameriky přistěhovali, přivezli jezevčíky a ikonický párek v rohlíku. Dnes na hot dog v různých podobách narazíte téměř na celém světě. Evropou počínaje a Novým Zélandem konče. Základ je ale vždy stejný: kvalitní párek.
Dokonce i vytříbená francouzská kuchyně propadla ikoně z rychlého občerstvení. Párky nebo bílé klobásky se tady podávají ve francouzské bagetě s omáčkou ze sýra s modrou plísní a karamelizovanou cibulí. Na vrchu jsou zdobené štědrou porcí jarní cibulky a petržele.
Oblíbenou nordickou variací hot dogu je ta dánská. Místo klasického párku se podává rød pølse, populární červená klobása z vepřového masa. V housce pak nesmí chybět dánská hořčice, smažená cibulka a remuláda.
Umami neboli pátá chuť je alfou a omegou japonské kuchyně. Je záhadná a těžko popsatelná, dokonale však v pokrmu dokáže zvýraznit všechny další chutě, ať už je to kyselost, pálivost, sladkost, nebo hořkost. Chuť umami je obsažená v různých ingrediencích – vývaru z tuňáka, řase kombu nebo sójové omáčce. Hot dogu dodává umami wasabi majonéza s práškem dashi, který obsahuje řasu kombu a shitake.
Korejci pojali přípravu hot dogu po svém. Párek se tu nepodává v housce s náplní, ale napíchnutý na špejli. A to není všechno. Je pokrytý sametově rozteklým sýrem, zabalený v těstíčku, osmažený a navrch ještě posypaný cukrem. Jednotlivé recepty se liší především druhem sýra. Mezi oblíbené variace patří ty s mozzarellou a chedarem.
V Thajsku jsou hot dogy populárním jídlem do ruky z pouličních stánků, které se nachází na každém rohu. Oproti americké klasice jsou však párky grilované a zakápnuté sladkou chilli omáčkou. V náplni pak nesmí chybět cibule, koriandr, limetová šťáva a rybí omáčka. Pokud máte rádi chuť Asie, připravte si do hot dogů rychlou nakládanou zeleninu. Bílé ředkve, okurku a mrkev nakrájejte na nudličky, prosolte a zalijte vodou smíchanou s rýžovým octem v poměru 2:1. Během 10 minut zelenina zkřehne a získá bohatší chuť.
V Chile je populární hot dog zvaný „completo“. Tato latinskoamerická verze kromě párku v housce ukrývá také rozmačkané avokádo, sekaná rajčata, salsu, chilli a sýr. Chilský hot dog tak bývá zpravidla dvakrát větší než ten americký. Hot dogy se v Chile poprvé objevily už před sto lety. Jistý Eduardo Bahamondes na svých pracovních cestách po USA narazil na hot dog. Tohle jídlo si natolik zamiloval, že si krátce po svém návratu otevřel stánek jen s párky v rohlíku.
V této verzi hraje hlavní roli ikonická mexická trojka: koriandr, limeta a chilli. Hot dogy servírujte posypané nakrájenou jalapeňo papričkou a přikusujte k nim nachos s lahodným guacamole. Mexická kuchyně je barevná, různorodá a také pěkně pálivá, nebojte se tak při přípravě hot dogu kombinovat různé druhy chilli papriček. Vyzkoušejte uzené chipotle, ostré habanero nebo nakládané poblano, které jsou mírně pálivé.