Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Umíte si představit jídlo připravené bez koření? Ať už vaříte guláš, placky, pečete pizzu nebo perníčky, je to právě koření, které dává jídlům jejich jedinečnou chuť a vůni. Vaše oblíbené kořenící směsi si můžete namíchat i sami doma. A pokud si troufnete, podle vlastní fantazie vytvoříte i své vlastní, které pak můžete darovat přátelům a rodině jako originální dárek. Kořenící směsi uchovávejte nejlépe ve skleněných nádobkách, aby nenavlhly a neztrácely své charakteristické aroma.
Řecké koření
Kromě typických řeckých jídel jako souvlaki, musaka či řecký salát se toto koření hodí zejména na zeleninu, drůbež a jehněčí maso.
Na řecké koření smíchejte
Po ½ lžičky:
Po 1 lžičce:
Po 2 lžičkách:
Italské koření
Pizza ani těstoviny nikdy nebudou chutnat tak, jak by měly, pokud v nich nebude italské koření. A to si můžete doma udělat ze 2 lžiček soli a oregana, lžičky sušeného česneku a cibule, cukru, mletého pepře, sušené bazalky a petrželky, s přidáním ¼ lžičky sušeného tymiánu a celerové natě. Zkuste s ním posypat kukuřičné špagety s mletým masem a zeleninou.
Marocké koření
Koření s vůní horké Afriky je smícháno ze sedmi koření, která vytvářejí hřejivou směs pro masitá a bramborová jídla. Toto u nás nepříliš známé koření získáte smícháním 5 lžic černého mletého pepře, 4 lžiček sušeného zázvoru, 4 lžiček mleté skořice , 2 lžiček kurkumy, 1 lžičky kardamomu, ½ lžičky drceného hřebíčku a ½ lžičky muškátového oříšku. Posypte s ní pečenou vepřovou panenku se zeleninou.
Kreolské koření
Všude tam, kde se vaří drůbež, ryby, sýrové omáčky, je kreolské koření vítané. Stejně i v zapékaných bramborových a těstovinových jídlech. Na směs, typickou pro jídla z jihu USA, umixujte mixérem po dvou lžičkách sušené papriky a sušeného česneku a po lžičce soli, sušeného celeru, pepře, kajenského pepře, sušené cibule, sušeného oregana, tymiánu a hořčičného semínka.
Karibská směs koření
Vůně Karibiku do své kuchyně dostanete zkombinováním:
Koření na jablečný nebo dýňový koláč
Jablkové koláče jsou u nás tradicí. Dýňový koláč je stále více doma v Americe než u nás, i když si pomalu nachází přívržence i v našich kuchyních. Dokonalou chuť oběma dá směs ze 3 lžiček mleté skořice, 2 lžiček muškátového oříšku a lžičky mletého nového koření a drceného hřebíčku.
Mexické koření
To nejchutnější burrito nebo tacos se vám podaří pouze s tímto mexickým kořením. Tvoří ho ¼ lžičky kajenského pepře, ½ lžičky soli, 1 lžička sušené papriky, 1 lžička uzené papriky, 2 lžíce sušeného mletého chilli, 1,5 lžičky sušené cibule, 2 lžíce mletého kmínu. Pokud nemáte rádi pálivé, dejte méně chilli, ale nevynechávejte ho.
Burritos plněné mletým masem a fazolemi
Kořenící směs na drůbež
Ať už budete připravovat kuře nebo krůtí maso, směs koření na drůbež mu dá jinou chuť, než jste znali dosud. Zkuste to! Smíchejte po lžičce tymiánu, rozmarýnu , sušené šalvěje, majoránky, mletého pepře, sušené celerové natě a muškátového oříšku. Drůbeží maso potřete trochou olivového oleje a opepřete touto směsí. Vyzkoušejte na některém z našich receptů na Hello Tesco.
Zdroj: taketwotapas.com, keviniscooking.com, todayscreativelife.com, bakeatmidnite.com, realsimplegood.com.
Foto: Shutterstock