Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Syrový, nakládaný, smažený, grilovaný. Hermelín chutná výborně takřka v jakékoli podobě. Přečtěte si, jak ho připravit na grilu tak, aby vynikla jeho nezaměnitelná chuť. Máme pro vás praktické rady, díky kterým ho perfektně opečete, vhodně doplníte a správně naservírujete.
Ani u sýrů se většinou nevyplácí sáhnout po tom nejlevnějším. Nekvalitní hermelíny, camemberty a sýry s bílou plísní totiž nemusejí grilování vydržet. Buď vám během tepelné úpravy vytečou, nebo se jejich vnitřek rozdělí na olejovou a pevnou část. Ani jedno vás na talíři nepotěší.
Bát se naopak nemusíte méně známých nebo lokálních značek. Důležité však je vyhnout se sýrům, které se pohybují nebezpečně blízko data spotřeby. Jejich aroma by mohlo být moc intenzivní a vnitřní část příliš tekutá. Můžete si pořídit také speciální balíčky sýrů, ve kterých je vše pro grilování připravené. Jejich výhodou je, že obsahují hermelíny vhodné pro tepelnou úpravu při vysokých teplotách. Většinou obsahují rovnou i vhodné koření a omáčku.
TIP: Věděli jste, že na stránkách Tesco Online nákupy teď najdete velký výběr sýrů vhodných nejen na gril? Stačí je spolu s ostatními položkami vložit do košíku – jako při každém jiném online nákupu. My vám pak vše ve smluvený čas dovezeme až domů – vychlazené a čerstvé. Na první nákup tady navíc dostanete slevu až 150 Kč.
Výroba českého hermelínu má svůj předobraz ve francouzském camembertu. Tento měkký sýr s krémovou konzistencí se vyrábí v Normandii už od 16. století. Podle legendy vznikl, když selka zapomněla sýr ve sklepě, kde obrostl bílou plísní. Před vyhozením ho zkusila ochutnat a jeho lahodná chuť jí v tom nakonec zabránila. U nás se začaly první měkké sýry s ušlechtilou bílou plísní na povrchu vyrábět až po 1. světové válce. Název hermelín dostal sýr podle podobnosti s královským hermelínovým pláštěm z bílých hranostajů a patentován je od roku 1946.
Zarytí milovníci bifteků to neradi slyší, ale i bez masa může být grilování gurmánským zážitkem. Stačí mít kvalitní sýr a během chvilky vyčarujete lahodné pohoštění pro sebe i přátele. Pokud nevíte, s čím hermelín ogrilovat a jak ho doplnit, aby vynikla jeho chuť, máme pro vás tři snadné recepty.
V jednoduchosti je často ta největší síla. Proto pokud si nechcete komplikovat zahradní odpočinek složitým vyvařováním, vsaďte na jednoduchý recept, na který potřebujete jen 5 ingrediencí – hermelín, olivový olej, česnek, brusinkovou omáčku a rukolu. Olivový olej promíchejte s prolisovaným česnekem, potřete jím hermelín a pečte v alobalu. Rozpečený sýr pak servírujte s brusinkovou omáčkou a hrstkou čerstvé rukoly.
Pokud máte doma labužníka, kterému můžete sypat chilli do omáčky lopatou, vyzkoušejte náš druhý recept. Hermelín potřete slunečnicovým olejem, do kterého jste předem přidali směs koření – uzenou červenou papriku, sůl, pepř, špetku pálivé papriky, případně ještě malinko chilli. Ogrilovaný sýr pak podávejte s pečivem, karamelizovanou cibulkou a nadrobno nasekanou jalapeňo papričkou.
Chcete vyzkoušet něco netradičního? Vsaďte na náš poslední recept. Potřebujete k němu hermelín, lžíci olivového oleje, lžíci medu, čerstvý fík, hrst ořechů (nejlépe vlašských nebo pistácií), sůl a pepř. Olej smíchejte s trochou soli a pepře a potřete jím hermelín. Nakrájejte fík na plátky a ořechy na malé kousky, vše položte na vrchní stranu hermelínu a zabalte do alobalu. Po 15 minutách sundejte sýr z grilu a zakápněte medem. Sladká dobrota je na světě!