Tipy a rady Grilovaný hermelín: Vyzkoušejte českou lahůdku na grilu

Syrový, nakládaný, smažený, grilovaný. Hermelín chutná výborně takřka v jakékoli podobě. Přečtěte si, jak ho připravit na grilu tak, aby vynikla jeho nezaměnitelná chuť. Máme pro vás praktické rady, díky kterým ho perfektně opečete, vhodně doplníte a správně naservírujete.

Příprava hermelínu na grilování: Základem je vybrat kvalitní sýr

Ani u sýrů se většinou nevyplácí sáhnout po tom nejlevnějším. Nekvalitní hermelíny, camemberty a sýry s bílou plísní totiž nemusejí grilování vydržet. Buď vám během tepelné úpravy vytečou, nebo se jejich vnitřek rozdělí na olejovou a pevnou část. Ani jedno vás na talíři nepotěší.

Bát se naopak nemusíte méně známých nebo lokálních značek. Důležité však je vyhnout se sýrům, které se pohybují nebezpečně blízko data spotřeby. Jejich aroma by mohlo být moc intenzivní a vnitřní část příliš tekutá. Můžete si pořídit také speciální balíčky sýrů, ve kterých je vše pro grilování připravené. Jejich výhodou je, že obsahují hermelíny vhodné pro tepelnou úpravu při vysokých teplotách. Většinou obsahují rovnou i vhodné koření a omáčku.

Tipy, které vám usnadní grilování

  • Sýry grilujte v alobalu. Pokud chcete mít jistotu, že nevytečou, můžete dát dvě vrstvy. Nikdy ale nepoužívejte původní obal, ve kterém je hermelín zabalený. Obsahuje papír, vosk a hliník, takže by do kontaktu s grilem vůbec neměl přijít. Původní obal můžete použít jen tehdy, když je na něm výslovně uvedeno „vhodný do trouby“, vhodný na gril“ a tak podobně.
  • Před úpravou hermelíny nerozkrajujte a během grilování nepropichujte vidličkou. Zbytečně byste riskovali, že vám vytečou. Grilujte pak ideálně při střední teplotě, abyste docílili hezky propečené kůrky a zároveň krásně vláčného vnitřku.
  • Před zabalením do alobalu potřete hermelín olejem. Můžete k němu přidat i směs bylinek (například pepř, papriku, tymián, česnek nebo oregano). Kůrka se díky tomu zvláční a sýr bude mít výraznější chuť.
  • Během grilování sýry otáčejte (obzvlášť pokud máte gril bez víka). Pro rovnoměrné propečení postačí z každé strany asi 5 až 10 minut.
  • Ke grilovanému hermelínu se perfektně hodí brusinky a spousta omáček – chuť sýru podtrhne třeba švestková, barbecue nebo ostřejší mexická. Určitě neuděláte chybu, ani když vyzkoušíte dipy ke grilovanému masu.

TIP: Věděli jste, že na stránkách Tesco Online nákupy teď najdete velký výběr sýrů vhodných nejen na gril? Stačí je spolu s ostatními položkami vložit do košíku – jako při každém jiném online nákupu. My vám pak vše ve smluvený čas dovezeme až domů – vychlazené a čerstvé. Na první nákup tady navíc dostanete slevu až 150 Kč.


Víte, kde se vlastně vzal český hermelín?

Výroba českého hermelínu má svůj předobraz ve francouzském camembertu. Tento měkký sýr s krémovou konzistencí se vyrábí v Normandii už od 16. století. Podle legendy vznikl, když selka zapomněla sýr ve sklepě, kde obrostl bílou plísní. Před vyhozením ho zkusila ochutnat a jeho lahodná chuť jí v tom nakonec zabránila. U nás se začaly první měkké sýry s ušlechtilou bílou plísní na povrchu vyrábět až po 1. světové válce. Název hermelín dostal sýr podle podobnosti s královským hermelínovým pláštěm z bílých hranostajů a patentován je od roku 1946.

Grilovaný hermelín: Vyzkoušejte českou lahůdku na grilu

3 recepty na grilovaný hermelín

Zarytí milovníci bifteků to neradi slyší, ale i bez masa může být grilování gurmánským zážitkem. Stačí mít kvalitní sýr a během chvilky vyčarujete lahodné pohoštění pro sebe i přátele. Pokud nevíte, s čím hermelín ogrilovat a jak ho doplnit, aby vynikla jeho chuť, máme pro vás tři snadné recepty.

1. Klasický grilovaný hermelín s brusinkami a rukolou

V jednoduchosti je často ta největší síla. Proto pokud si nechcete komplikovat zahradní odpočinek složitým vyvařováním, vsaďte na jednoduchý recept, na který potřebujete jen 5 ingrediencí – hermelín, olivový olej, česnek, brusinkovou omáčku a rukolu. Olivový olej promíchejte s prolisovaným česnekem, potřete jím hermelín a pečte v alobalu. Rozpečený sýr pak servírujte s brusinkovou omáčkou a hrstkou čerstvé rukoly.

2. Pikantní sýr pro milovníky ostrých jídel

Pokud máte doma labužníka, kterému můžete sypat chilli do omáčky lopatou, vyzkoušejte náš druhý recept. Hermelín potřete slunečnicovým olejem, do kterého jste předem přidali směs koření – uzenou červenou papriku, sůl, pepř, špetku pálivé papriky, případně ještě malinko chilli. Ogrilovaný sýr pak podávejte s pečivem, karamelizovanou cibulkou a nadrobno nasekanou jalapeňo papričkou.

3. Exotická pochoutka vonící po medu a fících

Chcete vyzkoušet něco netradičního? Vsaďte na náš poslední recept. Potřebujete k němu hermelín, lžíci olivového oleje, lžíci medu, čerstvý fík, hrst ořechů (nejlépe vlašských nebo pistácií), sůl a pepř. Olej smíchejte s trochou soli a pepře a potřete jím hermelín. Nakrájejte fík na plátky a ořechy na malé kousky, vše položte na vrchní stranu hermelínu a zabalte do alobalu. Po 15 minutách sundejte sýr z grilu a zakápněte medem. Sladká dobrota je na světě!

Nakupte všechny ingredience na grilování online

Vytisknout stránku
Sdílet článek