Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Madridská restaurace La Taberna de Elia se považuje za jakýsi chrám barbecue. Její majitel Cata Lupu má pár praktických tipů, díky kterým parádně ugrilujete rybu. Ostatně, kdo by se stále cpal masem, když tu máme i lehčí variantu?
"Rybu snadněji ugrilujete, když si vyberete co nejjednotnější kus. Atraktivní mořské ryby s velkým břichem a útlým ocasem nejsou příliš vhodné, protože ve středu mohou být nepropečené a na okrajích už téměř vysušené. Vhodnější jsou mořské štiky, pstruzi, mořský vlk či mořské tresky. Položte je otevřené na gril zády a za tři minuty jsou hotové. Pozorujte, kdy se začne měnit barva kůže a přetočte. Za chvilku je rybka hotová, uvnitř pěkně šťavnatá, " radí Cata.
A kdy byste vlastně měli přidat sůl? Cata navrhuje osolit ještě před samotným grilováním vepřové maso a drůbež. Hovězí maso můžeme posolit potom, co ho poprvé přetočíme nebo až úplně nakonec. "Musíte však vědět, že hrubá mořská sůl, kterou přidáte, zatímco se maso griluje, vám ho zanechá trochu méně šťavnaté, protože sůl absorbuje jeho šťavnatost. Ani textura nebude stejná. "Ryby je zase třeba dobře osolit předem, stejně jako to děláte při guláši. A použít jemnější sůl, která se snadno rozetře po celé ploše.
Grilujte s rozprašovačem jako Jamie
Vyhlášený šéfkuchař Jamie Oliver je nesporně mistrem grilování. Základem vydařeného menu je podle něj několik jednoduchých věcí.
Na úvod si nachystejte plný kbelík ledu a piva, protože pitný režim je třeba dodržovat i při takové zásadní věci, jako je grilovačka. Vhod vám přijdou také dlouhé kleště, abyste se při natahování za masem do zadní části grilu nespálili. Využijete i rozprašovače na květiny. Jeden naplňte vodou, abyste plameny v případě potřeby dokázali zkrotit, do druhého nalijte ochucený ocet, který můžete nastříkat na kousky s křupavou kůží a dodáte jim tak extra chuť. Po ruce byste měli mít také velkou desku na krájení a podnosy, abyste vaše výtvory mohli servírovat. Užitečná je také nádoba se saponátovou vodou, abyste mohli operativně čistit vše, co je třeba. Vhod vám podle Jamieho přijde i štětec na nanášení oleje, kterým můžete maso během grilování natřít, aby se nevysušilo. Ke grilovačce patří i hořčice. Vyrobte si domácí hořčici, je to jednodušší, než by se zdálo.
Zdroj: vanitatis.elconfidencial.com