Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Marinády jsou perfektní v tom, že dokážou jakýkoliv druh masa, mořských plodů nebo zeleniny posunout na chuťově vyšší úroveň. Aby se tak stalo, dodržujte několik zásad:
- Základem každé marinády jsou tři hlavní přísady. Přečtěte si o nich.
- Na mixování marinády použijte mixér. Jednotlivé složky se lépe spojí.
- Na míchání marinád používejte nerezové, skleněné nebo umělohmotné nádoby. Nikdy nemíchejte marinádu v hliníkové nádobě, protože hliník reaguje
s kyselinami a chuť marinády by mohl nepříznivě ovlivnit.
- Marinády, zejména ty s citrusovými šťávami nebo octem, mění strukturu masa. Mohlo by se stát, že místo jemných vláken by vás v marinádě čekala kašovitá hmota. Proto platí zásada, že čím více kyseliny je v marinádě, tím kratší dobu byste měli jídlo marinovat.
- Přidáním sladké složky, jako je med, hnědý cukr, javorový sirup nebo melasa, se na povrchu jídla vytvoří karamelizovaná křupavá kůrka.
- Maso a jiné potraviny v marinádě alespoň jednou během marinování otočte. Dbejte na to, aby byla omáčka na všech stranách.
- Po vyjmutí z marinády nechte přebytečnou omáčku okapat, nemusíte ji utírat.
- Marinádu povařte a podávejte k hotovému jídlu jako omáčku.
Jak dlouho marinovat maso, zeleninu a mořské plody?
Není jedno, jak dlouho budete vepřové, zeleninu nebo mořské plody marinovat. Už víte, že čím je maso jemnější, tím méně marinování je třeba. Mořským plodům stačí čtvrt hodiny, větší a tužší kusy masa můžete v marinádě nechat i celou noc.
Jak dlouho marinovat maso?
Maso v celku: 2–8 hodin
Větší steaky, kotlety, tužší maso, žebírka: 1–2 hodiny
Jemnější maso jako panenka, svíčková, jehněčí: 30–60 minut
Jak dlouho marinovat kuře?
Celé kuře: 4–12 hodin
Části s kostmi – prsa, horní a dolní stehna: 2–6 hodin
Vykostěné části, křidélka: 0,5–2 hodiny
Grilované havajské kuře v alobalu
Jak dlouho marinovat zeleninu?
Tvrdé druhy zeleniny – mrkev, brambory, celer: 1–2 hodiny
Měkčí zelenina – cuketa, brokolice, květák, rajčata: 0,5–1 hodinu
Jak dlouho marinovat ryby a mořské plody?
Rybí filety, lastury, krevety: 15–20 minut
Celé ryby, steaky z tuňáka, losos: 30 minut
Jak dlouho marinovat tofu a sójové výrobky?
Tofu: 30–60 minut
Seitan, tempeh: 1–6 hodin
Grilované tofu se salátem ze sladké papriky
Vyzkoušejte si tyto zásady na našich receptech na marinády pro maso a zeleninu.