Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Marinování je nakládání nejčastěji kuřecího či vepřového masa, zeleniny, sýrů nebo ovoce do různých směsí oleje, octa, vína a koření. Naložené suroviny tak mohou získat nejen úžasnou chuť, ale i vůni. Speciálně u vepřového masa plní marináda také funkci změkčovadla. Marinování může trvat pár minut, ale i několik hodin. Základem všech marinád je olej, nejlépe olivový. Díky němu není nutné k vepřovému masu či jiné surovině přidávat další tuk a kromě toho také zabraňuje vysušení.
Čím kyselejší je marináda, tím se vazivo začne rychleji rozkládat, což ulehčuje přijímání vlhkosti a výsledkem je šťavnatější svalovina. Pozor však na příliš kyselé marinády, které mohou jemnější maso zničit, rozložit jeho povrchovou vrstvu a udělat z něj nepříjemnou kašovitou hmotu.
Syrové maso může obsahovat škodlivé bakterie, které mohou marinádu zničit. Marinování musí probíhat v ledničce, aby se zamezilo vzniku dalších bakterií. Z již použité marinády nikdy nedělejte omáčku, pokud ji před podáváním dostatečně neprovaříte. Nádoba, v níž se maso marinuje, by měla být ze skla nebo plastu, který je vhodný na potraviny.
Nejznámější marinády na maso pro gurmány, ale i nejoblíbenější pro zeleninu či sýry:
Jak vidíte, připravit marinádu není tak těžké. Postačí Vám na to tři přísady.
Když se řekne grilovačka, každý si představí maso a zeleninu. Zkoušeli jste však někdy grilovat a marinovat ovoce? Výbornou pochoutkou je například ananas marinovaný v kokosovém mléku se zázvorem a chilli. Nezapomeňte, že ovoce je nutné grilovat na samostatném roštu, aby se chutě vzájemně nemíchaly.
Pokud si doma připravujete salát, nesmí Vám k němu chybět ani jedno, ani druhé. Jejich úlohou je zvýraznit chuť salátu a doplnit ho. Dressing i zálivku do salátu přidáváme až těsně před konzumací. Zálivky zvýrazňují jeho chuť, zatímco dressing další chuť přidává. Zálivky bývají tekutější, doplněné o různé druhy octa. Dressingy mívají hustější konzistenci, obsahují jogurt, kysanou smetanu či majonézu.
Bylinkový dressing se výborně hodí na steakový salát s bylinkovým chlebem.
Pokud kromě masa a salátů chystáme pro hosty i různé druhy sýrů, falafel, bramborové chipsy či tyčinky, připravme jim i různé druhy omáček, do kterých si tyto pochutiny mohou namáčet. Mezi nejznámější dipy patří:
Vyzkoušeli jste někdy grilované broskve? Mají výraznou sladkou chuť a podáváme je s jogurtovým dipem se skořicí a medem. Lepší dezert ke grilovačce nenajdete.
Zdroj: wikipedia.org