Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Ať už se chcete vyhnout průmyslovým potravinářským barvám, nebo doma potravinářskou barvu nemáte a právě ji potřebujete, na pomoc vám přichází ovoce, zelenina a koření. Na rozdíl od barev z obchodu možná nebudou tak intenzivní, ale například maliny kromě pěkné růžové barvy dají polevě i úžasnou chuť. Do míchání barev na perníčky zapojte celou rodinu. Při tvoření nových pigmentů se dobře pobavíte a možná vymyslíte ještě dokonalejší postup.
Aby bylo co zdobit, napečte si ty nejlepší perníčky. Receptů na perníčky máme hned několik a každý je výborný.
Základní poleva na perníčky
Nejprve si udělejte základní polevu. Pro běžné použití vám bude stačit polovina bílku, ale protože jdete experimentovat, což se vždy pojí se zvýšenou spotřebou materiálu, klidně udělejte celou dávku z jednoho bílku. Všechny ingredience přidávejte postupně, aby se vám konzistence nevymkla z rukou. Nic se však neděje, i když se to stane: řidší polevu použijte na větší plochy, hustší na ornamenty, čárky a tečky.
Když se vám podaří poleva příliš hustá, zřeďte ji trochou teplé vody. Vodu přidávejte opatrně, abyste polevu nerozředili příliš.
Recept na perníkovou polevu
Na bílou perníkového polevu budete potřebovat bílek, prosátý moučkový cukr a trochu citronové šťávy. Bílek vyšlehejte dotuha a postupně přidávejte cukr a citrónovou šťávu. Když poleva dobře drží na šlehací metličce, je hotová.
Nyní ji můžete obarvit přidáváním barvy po kapkách, až dosáhnete požadovanou intenzitu barevného odstínu.
Polevu dejte do zavíracího igelitového sáčku, v rohu udělejte malou dírku odstřižením růžku a zdobte perníčky.
Přírodní barviva
Polevu už máte hotovou, teď se pusťte do přípravy domácích barviv. Šťávu získáte máčením v odšťavňovači nebo rozmixováním a přecezením přes gázu. My však doporučujeme barevný cukrový prášek:
Ovoce podlijte v hrnci trochou vody, přiveďte k varu a vařte ještě 5 minut. Ovoce vyjměte a šťávu dále vařte za stálého míchání, až se polovina odpaří. Dejte pozor, aby vás prskající tekutina nepopálila. Do hotového vsypte 2 polévkové lžíce prosátého moučkového cukru a pořádně promíchejte, až se všechen cukr zabarví. Směs nalijte na pečicí papír a opět přidejte dvě polévkové lžíce moučkového cukru. Prsty dokonale prohněťte, papír umístěte na mřížku v troubě vyhřáté na 50 °C a vysušte. Barevný cukr bude hrudkovitý a tvrdý. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě a před použitím barevný cukr rozdrťte válečkem na jemný prášek a prosejte. Potom už jen vmíchejte do polevy nebo marcipánu.
Červená
Z vařené červené řepy nebo ostružin získáte červenou barvu. Pravděpodobně nebude velmi intenzivní, spíše tmavorůžová, než intenzivně červená.
Růžová barva
Tmavočervené maliny a červená řepa pustí šťávu, která zbarví polevu na růžovo. Malinová barva bude světlejší, řepová tmavší.
Modrá barva
Odšťavněte listy červeného zelí a do šťávy dejte špetku sody. Výsledkem bude pěkná modrá barva.
Fialová barva
Asi už tušíte - fialovou barvu dají perníkové polevě borůvky. Pro nové odstíny smíchejte borůvkovou fialovou s růžovou malinovou nebo s modrou z červeného zelí.
Zelená
Zdrojů zelené barvy nabízí příroda hned několik. A každá má jiný odstín! Odšťavněte svěží listy baby špenátu a dostanete pěknou světlezelenou barvu. Nebo použijte chlorofyl a získáte krásnou stromečkově-zelenou. Chlorofyl použijte tekutý; práškový rozpusťte v malém množství vody, abyste neměli skvrnitou polevu nebo si z něj připravte barevný cukr. Zelenou barvu polevě dá i:
Žlutá
Žlutou polevu, ale i prsty, získáte s kurkumou. Zatímco kurkumou docílíte nažloutlý, sytě žluté perníčky nabarvíte se šafránem.
Oranžová
Barvit perníčky sušenou paprikou se vám asi zamlouvat nebude, zkuste tedy mrkvovou šťávu. Smíchejte ji se šafránem.
Hnědá
Nejen kakaem, ale i skořicí nebo kávou dosáhnete hnědé barvy polevy na perníčky.
Černá
Jen těžko byste našli něco, co dokonale přebarví bílou polevu na černou. Zkusit to můžete s aktivním uhlím. Živočišné uhlí rozdrťte najemno, smíchejte s troškou vody na kaši nebo z něj udělejte barevný cukr a přimíchejte do polevy.
Více tipů na nezapomenutelné Vánoce najdete na Hello Tesco
Zdroj: smarticular.net, simplysissom.com, biggerbolderbaking.com