Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Ať už je budete připravovat jako hlavní jídlo nebo jako přílohu, důležité je vědět, jak správně rýži, quinou či pohanku vařit, aby neztratily nic ze své chutě a nutričních hodnot.
Obiloviny už dávno nejsou jen surovinou pro výrobu mouky. Své místo si našly už i na našich talířích a objevují se tam stále častěji. A to je dobře, protože jsou zdrojem glycidů, rostlinných bílkovin, minerálních látek a vitamínů skupiny B. Sacharidy z obilovin nám dodávají energii, železo prospívá tvorbě červených krvinek, hořčík „zpevňuje“ nervy, sodík svaly, fosfor se stará o zdraví kostí a zubů a draslík o ledviny.
Rýže, pohanka, quinoa nebo takový bulgur jsou fantastické pro své široké možnosti použití. Můžete je podávat jako přílohu nebo z nich připravit kaše, nákypy, rizota, resp. krupoto nebo kernoto. Mnohostrannost zrn v kuchyni oceníte i když budete přemýšlet nad tím, jestli vařit něco sladké nebo slané. Nebojte se tedy zařadit nové potraviny do vašeho jídelníčku.
Rýži a další obiloviny můžete vařit v páře, speciálním hrnci nebo v obyčejném hrnci s vodou či vývarem. Před vařením je můžete opražit na oleji. Zalité přiveďte k varu, ztlumte teplotu a vařte. Pokud je v nich i po „dojetí“ hodně tekutiny, klidně ji sceďte. Pokud zjistíte, že jste vody dali málo, prostě trochu vařící vody dolijte. Aby se vám rýže či pohanka nepřipálily a byly pěkně kypré, je třeba dodržovat specifické časy vaření a odpočinku.
Při vaření rýže rozlišujte, o jaký druh jde.
Bílá rýže - dlouhozrnná, střednězrnná, kulatozrnná
Na výběr máte několik typů podle tvaru zrn.
Dlouhozrnná rýže je dobrá jako příloha, protože se nelepí.
Střednězrnné rýži použijte na vaření rizota a kulatozrnnou na rizota nebo nákypy. Promytou rýži nasypte do vroucí tekutiny nebo ji zalijte a potom vařte na slabém
ohni. Přikryté nechte dojít.
Poměr rýže: voda = 1: 1,5
Čas vaření: 12 - 15 minut
Čas odpočinku: 10 minut
Rýže natural
Tato rýže je zbavená nejsvrchnější, nestravitelné slupky a proto je označována také jako pololoupaná nebo hnědá rýže. Stimuluje spalování tuků, stabilizuje hladinu
cukru v krvi, podporuje činnost střev, imunitu.
Rýži natural nasypte do hrnce, zalijte vodou, osolte a po sevření vařte na slabém ohni. Do vody můžete přidat trochu másla nebo oleje. Stejně můžete vařit i černou
rýži.
Poměr rýže: voda = 1: 3
Čas vaření: 30 - 40 minut
Jasmínová rýže
Rýže s charakteristickou vůní jasmínu se hodí jako příloha, ale i do salátů.
Poměr rýže: voda = 1: 1,5
Čas vaření: 12 minut
Čas oddechu: 10 minut
Jasmínovou rýži můžete ochutnat v receptu s hovězím kari s nádechem orientu.
Rýže basmati
Je považována za nejkvalitnější typ rýže. Její dlouhé, štíhlé zrnka se nelepí a mají méně kalorií, než jiné druhy rýže. Aby byla basmati rýže opravdu dokonalá, promyjte ji nejprve vodou a pak ještě nechte půl hodiny namočenou ve vodě. Rýži basmati sceďte a vsypte do vroucí vody. Po sevření ztište a vařte pod pokličkou.
Sporák vypněte a rýži nechte ještě odpočívat v hrnci pod pokličkou.
Poměr rýže: voda = 1: 1,5
Čas vaření: 5 minut
Čas oddechu: 15 minut
Trojúhelníková zrnka pohanky jsou přírodním zdrojem rutinu, potřebného pro zdravé stěny cév. Jíst byste ji měli, pokud vás trápí špatný cholesterol nebo pokud máte problémy se srážlivostí krve či trombózou. Je vhodná i při celiakii.
Omytou pohanku zalijte vodou s trochou oleje a po sevření vařte na mírné teplotě.
Poměr pohanka: voda = 1: 2
Čas vaření: 10 minut
Chuť přirozeně bezlepkové quinoi se liší podle toho, zda jde o bílou, černou nebo červenou odrůdu. Barevná quinoa je chuťově výraznější. Před vařením ji promyjte horkou vodou, aby se ztratila hořkost. Pak vařte podobně jako rýži.
Poměr quinoa: voda = 1: 2
Čas vaření: 15 minut
Čas oddechu: 5 minut
Quinoa chutná skvěle v receptu s kuřetem, mandlemi a cherry rajčátky.
V obchodech dostanete proso v loupané podobě pod názvem jáhly. Asijské národy ho používaly ještě dříve, než rýži. Na první pohled si ho můžete splést s kuskusem - to je však těstovina, ne obilovina. Jáhly před vařením nejprve spařte vroucí vodou a potom vařte podle toho, zda chcete jáhly tvrdší nebo měkčí.
Tvrdší jáhly
Poměr jáhly: voda = 1: 2
Čas vaření: 30 minut
Měkké jáhly
Poměr jáhly: voda = 1.3
Čas vaření: 50 minut
Jáhlová kolečka s ovesnými vločkami se perfektně hodí k línému víkendovému odpoledni.
Bulgur jsou pšeničná zrna, přecházející při zpracování několika procesy. Pere se, předvařuje, suší a drtí, až z něj vzniknou malá nepravidelná světle hnědá zrníčka.
Jeho příprava je výjimečná tím, že bulgur nevaříte, pouze zalijete vroucí vodou.
Poměr bulgur: voda = 1:1
Čas absorbování: asi 30 minut
Zdroj: izdravie.sk, sweetpeasandsaffron.com, lepsiden.sk, zuzanasafarova.cz