Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Nepečené dezerty jsou na přípravu o něco jednodušší a tak po nich rádi sáhnou začátečníci či zaneprázdněné hospodyňky. Použijte namísto trouby ledničku a uvidíte, jak budou všichni opěvovat vaše výtvory!
Mlsné jazýčky, které se vyhýbají všem živočišným produktům, potěší kokosové kuličky obalené v čokoládě.
Potřebujeme:
200 g strouhaného kokosu
1 PL javorového sirupu
250 ml mandlového nápoje („mléka“)
2,5 PL jemných ovesných vloček
150 g kvalitní hořké čokolády
2 PL kokosového oleje
Z nápoje a ovesných vloček uvaříme kaši. Do vlažné kaše přimícháme kokos, sirup a rukama pořádně promísíme. Vyformujeme menší kuličky. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem. Kuličky napichujeme na párátko a namáčíme do čokolády. Necháme ztuhnout v chladu.
Všechny vegany potěší i racio kuličky s kustovnicí čínskou
Dvoubarevnou roládu ze sušenek a kokosu můžete nabídnout hostům bez obav z toho, že byste na ní něco pokazili.
Potřebujeme:
Na hnědou část:
300 g máslových sušenek
100 g moučkového cukru
3 PL kakaa
150 ml silné kávy
1 PL kokosového oleje
Na bílou náplň:
100 g strouhaného kokosu
100 g moučkového cukru
150 g másla
Máslové keksy vložíme do uzavíratelného igelitového sáčku a válečkem je rozdrtíme. Pak přidáme zbylé přísady a vypracujeme dostatečně tuhou hmotu, která po stisknutí v ruce drží tvar. Pokud je potřeba, přidáme trochu kávy nebo kokosového oleje. Z ingrediencí na náplň vypracujeme bílou hmotu. Na alobalu rozválíme hnědou hmotu, na ni rozetřeme bílou vrstvu a svineme do rolády. Zabalíme do alobalu nebo fólie a dáme do chladu alespoň na hodinu.
Oplatky z páleného cukru s ořechy a čokoládou ocení všichni milovníci sladkostí.
Potřebujeme:
200 g krystalového cukru
100 g ořechů
80 g másla
4 vejce
Dortové oplatky
Cukr opálíme dohněda, přidáme ořechy, máslo, celé vejce a za stálého míchání ve vodní lázni uvaříme hustý krém. Necháme trochu vychladnout, rozetřeme mezi oplatky, zatížíme a necháme ztuhnout do druhého dne.
Tip: Plněné oplatky nakrájíme na menší obdélníky a jejich konce namočíme do čokolády.
Zkuste klasické italské tiramisu pro změnu připravit s tvarohem.
Potřebujeme:
1 balení piškotů
250 ml silného espresa
3 vejce
3 lžičky moučkového cukru
325 g tvarohu
1 balení želatiny
Hořkou čokoládu nebo kakao
Polovinu piškotů poklademe do mísy a pokapeme polovinou espresa. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Želatinu připravíme podle návodu. Žloutky s cukrem utřeme na pěnu, přidáme sníh a želatinu. Polovinu směsi rozetřeme na piškoty v míse, na to rozložíme zbylé piškoty, pokapeme zbytkem kávy a rozetřeme druhou část tvarohové směsi. Vrch posypeme nastrouhanou čokoládou nebo kakaem. Dáme do chladu na 2 – 3 hodiny.
Milujete tiramisu? Pak ochutnejte také jeho borůvkovou nepečenu formu!
Pro nečekané hosty připravte banánové pochoutky, které budete mít hotové dříve, než se návštěva usadí u vás v obýváku.
Potřebujeme:
½ balíčku piškotů nebo kulatých máslových sušenek
2 větší banány
30 g kvalitní čokolády
80 g másla
50 g moučkového cukru
4 PL silné černé kávy
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím utřeme máslo s cukrem, přidáme čokoládu. Do vysokých sklenic dáme vrstvu piškotů nebo sušenek, pokapeme kávou, pak uložíme vrstvu banánů pokrájených na kolečka, zalijeme krémem. Poslední vrstvu zakončíme krémem, ozdobíme banánem.
Tip: Místo banánů můžete použít i maliny nebo jiné ovoce a vrch můžete ozdobit šlehačkou.
Kdo miluje krémové zákusky, ten si při nepečeném vanilkovém řezu se sušenkami přijde na své.
Potřebujeme:
300 g obdélníkových sušenek
1 l mléka
160 g kukuřičného škrobu
250 g krystalového cukru
8 bílků
2 smetany na šlehání
4 PL moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Sušenky poklademe na plech. Z mléka, krystalového a vanilkového cukru a škrobu uvaříme kaši a necháme trochu vychladnout. Do vlažné kaše přimícháme sníh z bílků a hmotu rozetřeme na sušenky. Šlehačku smícháme s práškovým cukrem a vyšleháme dotuha. Natřeme na pudink a dáme ztuhnout do chladu alespoň na 2 – 3 hodiny.
Tip: Povrch můžeme posypat nastrouhanou čokoládou.
Rádi experimentujete s novými příchutěmi? V tom případě vám doporučujeme sójovou roládu. Je opravdu výborná a vhodná i pro celiaky.
Potřebujeme:
500 g sóji
200 g moučkového cukru
100 g mletých ořechů
200 g másla
1 vanilkový cukr
100 g kakaa
Kvalitní čokoláda
Sóju uvaříme a protlačíme přes síto. Do vychladlé hmoty nakrájíme máslo, přidáme cukr, ořechy a dobře zpracujeme. Rozdělíme na dvě části. Na vlhkou utěrku rozetřeme první část na tloušťku asi 2 cm. Do druhé části přidáme kakao a pokud chceme, můžeme dát i trošku rumu nebo kávy. Kakaové těsto rozetřeme na první část hmoty. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a polijeme jí roládu. Dáme ztuhnout do lednice alespoň na 3 hodiny.
Sója vám není zcela po chuti? Vsaďte na klasiku: nepečenou roládu s kokosem
To by nikdo nečekal! Popcorn jako základ tvarohového dortu bude pro vaši návštěvu překvapením!
Potřebujeme:
350 g mléčné čokolády (trochu odložíme na posypání)
100 g neochuceného popcornu (může být i máslový)
6 plátků čiré želatiny
500 g nízkotučného tvarohu
150 ml zakysané smetany
50 g krystalového cukru
300 ml smetany na šlehání
2 balíčky vanilkového cukru
Šťáva z 1 citronu
Mléčnou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Popcorn připravíme podle návodu, nahrubo nasekáme nebo nadrtíme válečkem a vmícháme do rozpuštěné čokolády. Hmotu uložíme do dortové formy vyložené pečícím papírem a necháme ztuhnout.
Plátky želatiny namočíme do studené vody. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a citrónovou šťávou. Nabobtnalou želatinu při mírné teplotě za stálého míchání rozpustíme a vmícháme do tvarohu. Odložíme na 20 minut do lednice. Smetanu na šlehání vyšleháme dotuha s vanilkovým cukrem a zlehka vmícháme do vychladlé tvarohové hmoty.
Krém navrstvíme na „popcornový korpus“ a dort vložíme do lednice aby ztuhl. Ozdobíme nastrouhanou čokoládou.
Bez mouky, bez pečení a bez větší námahy. Tak připravíte tento chutný cheesecake s pomerančem.
Potřebujeme:
140 g kukuřičných lupínků
30 g nasekaných mandlí nebo ořechů
100 g rozpuštěného másla
600 g Mascarpone
200 g krystalového cukru
150 ml smetany na šlehání
9 plátků želatiny
2 pomeranče
5 PL pomerančové šťávy
Lupínky dáme do igelitového sáčku a válečkem je rozdrtíme. V míse smícháme s máslem a ořechy nebo mandlemi. Směs dáme do dortové formy vystlané pečícím papírem a dáme na půl hodiny do lednice. Pomeranče oloupeme, z jedné poloviny vymačkáme šťávu a zbylou polovinu rozdělíme na měsíčky. Ty odblaníme a odložíme. Mascarpone smícháme s cukrem a pomerančovou šťávou. Želatinu připravíme podle návodu a postupně zapracujeme do krému. Přidáme dotuha vyšlehanou šlehačku. Krém naneseme na korpus a dáme na 4 hodiny do lednice. Ozdobíme pomerančovými filety.
Tip: Místo Mascarpone můžete použít i neochucenou smetanovou pomazánku nebo termizovaný sýr.
Cheesecake bez pečení chutná báječně i ve své variantě s hroznovým vínem
Oříškové dortíky můžete udělat větší ve formičkách na muffiny, nebo menší v malých papírových košíčcích. Chutnat budou stejně skvěle.
Potřebujeme:
80 g vlašských ořechů
40 g pistácií nebo mandlí
10 g tekutého medu
120 g čokolády
400 ml smetany na šlehání
200 g mraženého ovoce
1 PL moučkového cukru
1,5 lžičky bramborového škrobu
Ořechy a pistácie nebo mandle rozmixujeme, přidáme med a hmotu rozdělíme do formiček nebo papírových košíčků. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme smetanu ke šlehání a důkladně smícháme. Vylijeme na oříškovou hmotu a dáme ztuhnout.
Mražené ovoce smícháme s cukrem a zahříváme, dokud nepustí šťávu. Zahustíme škrobem, provaříme. Dortíky vyklopíme z formiček a podáváme s ovocem.