Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Vysoké teploty trápí náš organismus a ovlivňují chuť k jídlu. Ale jíst se musí, ať je teplo, nebo zima. Podívejte se na ovoce, které vás v létě zchladí nejvíce. Některá jídla zkrátka tělo ochladí a jiná ho zahřejí.
Udržet v létě jídlo čerstvé je těžší, protože může být znehodnoceno vysokými teplotami a následně nám způsobit střevní potíže, dehydrataci nebo podvýživu. Naštěstí je mnoho druhů ovoce, které nás dokážou ochladit: jahody, angrešt, rybíz, meloun, borůvky, ananas, banány, kiwi, mango, citrusy. Přidat můžeme ještě takový tvaroh nebo jogurt, vlastně veškeré potraviny, které obsahují hodně vody a jsou lahodné po vychlazení.
Banány jsou skvělým zdrojem draslíku, který v létě značně ztrácíme pocením. Draslík je společně se sodíkem látkou, jež udržuje v těle tekutiny. Je absorbován skrze střeva a uschován v ledvinách a buňkách. Nízká hladina draslíku způsobuje nerovnováhu tekutin v těle, zvyšuje srdeční frekvenci, zapříčiňuje slabost, únavu, brnění či křeče. Kromě banánů jsou na draslík bohaté i avokádo, pomeranč, špenát nebo mrkev.
Kiwi je bohaté na živiny. Obsahuje mnoho vitamínu C, K, E, foláty a draslík. Navíc má spoustu antioxidantů a je skvělým zdrojem vlákniny. Jeden hrnek kiwi naplní doporučené hodnoty vitamínu C z 273 %. Je to důležité pro náš imunitní systém. V roce 2014 vědci zjistili, že pokud sníte tři kiwi za den, snížíte krevní tlak více, než když budete jíst jedno jablko denně. Z dlouhodobého hlediska kiwi snižuje riziko infarktu a mrtvice způsobených právě vysokým krevním tlakem. Navíc je dobré proti srážení krve a snižuje množství tuků v krvi. Je tak ideální pro podporu srdeční činnosti, o kterou bychom se měli starat zvláště v létě.
Mango je skvělým zdrojem folátů, vitamínu B, C, K a E, takže znamenitě podporuje naši imunitu. Má vysokou výživovou hodnotu a zároveň nízký obsah kalorií, proto je na léto ideální. Vitamín C pomáhá absorbovat železo. Navíc mango obsahuje hořčík, draslík, a co je v létě důležité, podporuje normální srdeční činnost během horkého počasí. Že je těžké oloupat mango? Jednoduše vás to naučíme.
Naprosto skvělá letní snídaně. Doporučujeme použít ovoce, které má v sobě hodně vody, což pomáhá tělu doplnit potřebné tekutiny. Jogurt je bohatým zdrojem probiotik, zlepšuje funkci střev, a navíc je dobrý na kosti. Samozřejmě čím čerstvější, tím více prospěšných bakterií obsahuje. V létě se určitě hodí také na lahodné dezerty. Vyzkoušejte například jahodovomátový jogurt s mascarpone.
Není to jen o ovoci, bylinky nám v horkých dnech mají také co dát. Pitný režim je totiž důležitý. Nebavíme se však o kávě nebo alkoholu. Nejlepší je klasická kohoutková voda, ideálně ochucená nějakým sirupem a bylinkami. Limonádu si můžete osvěžit právě použitím nasekané máty a plátků jahod nebo pomerančů. Zkuste recept na domácí mátovou limonádu a budete ji pak chtít pít pořád. Ale s ledem opatrně. Ledový nápoj vás ochladí jen na pár minut, jenže pak na něj tělo zareaguje větším pocením. Navíc pití vychlazených nápojů, zvláště těch s bublinkami, může způsobit zánět hltanu.
Melouny miluje každý. Obsahují více než 90 % vody, takže v létě je to ta nejlepší volba. Meloun tělu dodá dostatečné množství tekutin a v horku je pro nás důležitý. Přečtěte si, jak připravit lahodný melounový salát třeba k obědu.
Jen pár druhů ovoce se může v létě vyrovnat angreštu, co se týče osvěžení. Kromě osvěžující chuti navíc obsahuje spoustu vitamínů. Čím je angrešt zralejší, tím je bohatší na vitamíny. Obsahuje vitamín A, B, C, draslík, vápník, železo a také hořčík, který pomáhá tělu i po psychické stránce – k lepší náladě. Takže jestli na vás sedá nějaká letní deprese, nepotřebujete hned letět někam k moři, stačí si dát angrešt!
Pokud vás v létě přepadne nemoc a tělu chybí potřebné živiny a energie, vyzkoušejte zdravá ovocná a zeleninová smoothie. Pít je můžete celý den, lze je vylepšit jogurtem a dalším ovocem. Ještě lepší jsou, když do nich přidáte vločky, kokos nebo semínka. Během nemoci je důležité jíst lehce, aby se tělo s nemocí popralo, jak nejrychleji to jde.
Zakomponujte smoothie do letního jídelníčku a odlehčete svoji stravu
Zdroj: dailymail.co.uk, healthline.com, preventivne.sk, nasazahradka.sk