Tipy a rady Odměřujeme bez váhy: jak na to?

Odměřujeme s kávovou lžičkou

Připravte si kávovou lžičku, kolik gramů s ní odvážíte? Záleží na surovině. Začneme s těmi sypkými. Pokud bude v receptu napsáno přidejte rovnou lžičku, představuje tolik gramů:

  • 4 g hladké mouky
  • 4 g hrubé mouky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 3 g kakaa
  • 8 g soli
  • 3 g moučkového cukru
  • 6 g krupicového cukru

U tekutých surovin je jedna lžička:

  • 5 g oleje
  • 5 g mléka
  • 4 g vody
  • 5 g octu
  • <5 g rozpuštěného másla
  • 6 g medu
  • 8 g smetany

Odměřujeme s polévkovou lžicí

Jedna rovná lžíce představuje tolik gramů sypkých surovin.

  • 10 g hladké mouky
  • 11 g hrubé mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 9 g kakaa
  • 12 g moučkového cukru
  • 12 krupicového cukru

U tekutých surovin je to takto:

  • 20 g oleje
  • 18 g vody
  • 15 g octu
  • 17 g rozpuštěného másla
  • 36 g medu
  • 25 g smetany

Odměřujeme hrnkem

Uvedené údaje se vztahují na hrnek, který má objem 250 ml a kolik to tedy je?

  • 135 g hladké mouky
  • 170 g hrubé mouky
  • 170 g krupice
  • 250 g rýže>
  • 200 g moučkového cukru
  • 220 g cukru krystal

U tekutých surovin jsou čísla následující

Jedna rovná lžíce představuje tolik gramů sypkých surovin.

  • 360 g medu
  • 250 g mléka
  • 230 g oleje
  • 245 g vody

Používáte váhu nebo rádi vaříte tzv. od oka? Napište nám do komentáře!

Vytisknout stránku
Sdílet článek