Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Přestože v Tescu dostanete čerstvá rajčata během celého roku, v sezóně si můžete rajčata vychutnávat nejen čerstvá, ale i je zavařit nebo z nich připravit další produkty. Na zavařování používejte vždy čisté, suché sklenice a suchá zavařovací víčka.
Rajčata umyjeme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Dusíme asi 10 minut, dokud nejsou rozvařená. Necháme je trochu vychladnout a přecedíme přes gázu, kterou nakonec dobře vymačkáme. Na 2 litry šťávy přidáme 1 kávovou lžičku soli, a pokud je příliš kyselá, dochutíme ji cukrem. Šťávu zahřejeme na 95 °C, nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a dáme na 10 minut do vodorovné a pak do svislé polohy vychladnout.
Co myslíte, je zdravější rajčatová polévka, nebo šťáva?
Rajčata zpracujeme na šťávu podle předchozího postupu. Nesolíme. Šťávu vaříme při střední teplotě, dokud se nezredukuje na třetinu až čtvrtinu. Protlakem naplníme malé sklenice a při 100 °C sterilujeme 10 minut.
Receptů na rajčatový kečup je nespočet. Zkuste tento:
3 kg rajčat pokrájíme na kousky, přidáme 4 hřebíčky, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 lžičky soli a udusíme na kaši. Propasírujeme přes gázu, dáme zpět do hrnce a zredukujeme na hustotu kečupu. Přidáme 100 g cukru a 2 dl octa, krátce povaříme a kečupem naplníme sklenice. Sterilujeme 15 minut při 85 °C.
Z rajčatových slupek si nasušte zdravý prášek
Nepřezrálá rajčata je možné i zavařovat, podobně jako okurky, a podávat buď k hotovým jídlům, nebo je využít při vaření například masových pokrmů.
Rajčata nakrájíme na čtvrtiny. Když je chceme podávat k hotovým jídlům, do sklenic vložíme nejprve pár koleček cibule, trochu nového koření a pepře, kousek bobkového listu, případně stroužek česneku, kopr a vinný list. Sklenice naplníme nakrájenými rajčaty a zalijeme nálevem z 2,5 l vody, 50 g soli, 100 g cukru a 0,5 l octa. Sterilujeme 15 minut při teplotě 75 °C.
Kilogram oloupaných rajčat posypeme 800 g cukru a dáme na 2 hodiny do lednice. Pak je rozvaříme na hustší marmeládu, přidáme 4 lžíce citronové šťávy a krátce povaříme. Když je marmeláda dostatečně hustá, dáme ji do sklenic, otočíme je dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Zkuste i další recepty na rajčatové speciality!