Zavřít
Vítejte na
Byl jste přesměrován na naši novou stránku plnou skvělých inspirací stvořených přímo pro Vás.
Pokračovat
Zdravý životní styl Moderní a fit strava Skladování potravin od A do Z

Skladování potravin od A do Z

Každý Čech podle dat Ministerstva životního prostředí z roku 2024 ročně vyhodí okolo 91 kg potravin. Není na čase s tím něco dělat? Sepsali jsme podrobný návod na skladování potravin, díky kterému ušetříte nejen jídlo, ale i planetu (a vaši peněženku).

Základní rady pro skladování potravin v kuchyni:

Organizace vaší lednice hraje prim

Skladování potravin v lednici se podrobně věnujeme v článku: Jak skladovat potraviny v lednici. Každá potravina má totiž specifické nároky na teplotu a je dobré se podle toho řídit.

Držte se metody FIFO

Podle skladování potravin metodou FIFO (first in, first out – v překladu první uvnitř, první ven) byste měli vždy potraviny, které jste koupili dříve, umístit dopředu. Díky tomu, že je budete mít na očích, je také spotřebujete jako první a zamezíte zbytečnému vyhazování produktu, který už překročil minimální trvanlivost.

Správné skladování ovoce a zeleniny aneb ne všechno patří do lednice

Možná vás to překvapí, ale ne všechno ovoce a zelenina má ráda chlad. Třeba rajčata, banány nebo avokádo byste do lednice neměli dávat vůbec. Naopak bobule a listová zelenina vyžadují chladné a vlhké prostředí, jinak se rychle zkazí.

Mražení potravin  

Mražení je skvělý způsob, jak uchovat potraviny na delší dobu. Zbytky jídel, ovoce, zelenina, ale i pečivo můžete bez výčitek zamrazit. Nezapomeňte vždy potraviny před zmrazením zabalit do sáčku a vždy je označte datem. Níže jsme pro vás sepsali přehledný popis, jak dlouho v mrazáku jednotlivé potraviny vydrží. (Vycházíme z doporučení Švýcarské společnosti pro výživu.)

Doba skladování potravin v mrazáku:

  • Ovoce vydrží 8–12 měsíců
  • Zelenina vydrží 6–12 měsíců
  • Chléb vydrží 6–12 měsíců
  • Maso vydrží 3–12 měsíců (Čím vyšší obsah tuku v mase, tím rychleji byste jej měli zpracovat.)
  • Sýry vydrží 2–4 měsíce

Skladování suchých potravin v kuchyni / ve spíži

Potraviny jako mouka, těstoviny, rýže nebo třeba luštěniny a ořechy si také zaslouží správné skladování. V ideálním případě je přesuňte z originálního obalu do vzduchotěsných nádob – skleněné, plastové a kovové nádoby s těsnicím víkem. To pomůže zabránit vniknutí vlhkosti a škůdců a zároveň zamezí oxidaci, která může ovlivnit chuť a kvalitu potravin.

Každou nádobu poté označte názvem potraviny a nezapomeňte připsat také datum spotřeby. To vám usnadní udržet si přehled o tom, co máte aktuálně ve spíži a kdy už nastal čas daný produkt spotřebovat.

Brambory, česnek a cibuli uchovávejte na tmavém, chladném a suchém místě a snažte se je držet od sebe – cibule způsobuje klíčení brambor. Pečivo si zase zaslouží chlebník nebo alespoň pytlík na chléb, ve kterém zůstane déle čerstvé, – co nespotřebujete, zamrazte.

Vakuování jako další metoda skladování potravin

Inspirujte se špičkovými restauracemi, které pro skladování potravin využívají metodu zvanou vakuování. Jde o jednoduchý a rychlý proces, při kterém se potraviny vloží do speciální vakuovací folie, z níž pak vakuovací přístroj (vakuovačka) odsaje vzduch. Celou folii pak přístroj také zataví, čímž vytvoří vzduchotěsný obal. Nejčastěji se takto skladuje především maso a ryby.

5 netradičních dóz a dalších pomocníků pro skladování potravin:

1. Speciální pytle na brambory

Pokud chcete prodloužit trvanlivost brambor, zkuste tradiční jutové pytle na brambory – tento přírodní pevný a prodyšný materiál je ideální variantou, jak skladovat brambory co nejdéle.

2. Silikonové sáčky

Hledáte praktickou alternativu k igelitovým jednorázovým sáčkům? Zkuste silikonové. Skladné, omyvatelné a v různých velikostech – od kapesní verze po litrový objem.

3. Balicí ubrousky napuštěné včelím voskem

Inspirujte se u svých babiček a zkuste balicí ubrousky s včelím voskem. Hodí se nejenom na svačinky pro děti do školy, ale zakryjete jimi třeba i misky. Po použití je stačí opláchnout studenou vodou.

4. Silikonové kryty

Pokud hledáte něco, co bude více vzduchotěsné, můžete sáhnout po silikonových krytech. Jsou pružné a přizpůsobí se velikosti nádob ve vaší kuchyni – od hrnců až po zapékací misky. Dají se umývat v myčce a jsou vhodné k použití v troubě i mikrovlnce.

5. Silikonová krycí víčka na ovoce a zeleninu

V situaci, kdy recept vyžaduje pouze polovinu citrónu, se vaším novým nejlepším přítelem stane silikonové krycí víčko. Tento barevný pomocník se pevně obalí kolem zbylé poloviny jablka, cibule nebo avokáda, takže se už nikdy nedostanete do situace, kdy byste své potraviny nezahrnuli náležitou péčí.

TIP: Nestíháte nakoupit? Zkuste naši službu Tesco online nákupy. Naklikáte si potraviny, které potřebujete, vyberete si čas závozu a naši kurýři vám celý nákup dovezou až k prahu.


Vytisknout stránku
Sdílet článek