Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
I když zatím nemáme k dispozici vědeckou definici tohoto pojmu, obecně jsou za superpotraviny považovány ty, které obsahují vysoký podíl vitamínů a minerálů. Rovněž mohou být i zdroji antioxidantů - látek, které chrání naše tělo před poškozením buněk a pomáhají předcházet různým nemocem. Podle Evropské rady pro informace o potravinách se označení superpotravina používá zejména u ovoce a zeleniny, které mají svým vysokým obsahem živin větší přínos pro zdraví než ostatní potraviny. Nemusíte se vrhat na drahé exotické superpotraviny. Dostatek jich totiž najdete i v našich zeměpisných šířkách.
Česnek
Už naše babičky s ním léčily téměř všechno a můžeme se na něj proto spolehnout i my. Funguje jako prevence proti rakovině tlustého střeva, žaludku a prsu. Díky alicinu je česnek schopen podílet se na snižování vysokého krevního tlaku. A v přechodném jarním a podzimním období nás pro své antibakteriální a antivirové vlastnosti chrání před plísněmi, parazity či prochladnutím.
Jablka
I když se různí marketingoví experti snaží prezentovat jako superpotraviny hlavně exotické plody jako acai či goju, vy jim nenaleťte. Takové obyčejné červené jablko
z našich krajů obsahuje totiž tolik antioxidantů jako 13 dávek džusu z goji. Obzvláště slupky jsou nadupané vlákninou, která vám zajistí pravidelné návštěvy toalety, tolik potřebné pro zdravé fungování organismu. Kromě toho obsahují vitamín C, minerály jako draslík, hořčík, železo či zinek. Bonusem je nízký podíl cukru a kalorií.
Borůvky
Drobné bobulovité ovoce se v našich končinách vyskytuje hojně a v sezóně byste se jím měli doslova cpát. Borůvky se totiž osvědčily v boji proti stárnutí i Alzheimerově chorobě. Snižují cholesterol v krvi, chrání před infekcí močového měchýře a jsou i silným antioxidantem. Když k tomu přidáte výbornou chuť, musí být každému jasné, že sázka na borůvky se vyplatí. Podobné vlastnosti mají i maliny, brusinky, ostružiny.
Brokolice
Připravte si brokolici na páře, aby neztratila cenné vitamíny. Tato opěvována křupavá zelená kráska podporuje tvorbu krve, chrání tělo před některými typy rakoviny. Brokolice nastartuje metabolismus a chrání buňky před poškozením.
Med
Pokud nemáte alergii na med, vyhráli jste. Med zlepšuje imunitu, pomáhá při zažívacích potížích, zánětech trávicího traktu, při překyselení, podporuje tvorbu krve. Urychluje scelování ran a obnovu tkání. Květové medy jsou výborné pro děti, seniory a osoby po operacích.
Špalda
Lehce stravitelná obilovina s množstvím minerálů a bílkovin posiluje imunitu a je považována za nejzdravější formu pšenice. Pokud máte alergii na lepek, pravděpodobně budete špaldu snášet. Ale pozor! Špalda obsahuje lepek, takže není vhodná pro celiaky.
Ochutnejte špaldové lívance! Rozdíl mezi moukami nepoznáte.
Ořechy
Ořechy jsou bohaté na bílkoviny, tuky a nenasycené mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit samo. Proto by je měli jíst vegetariáni tak často, jako masožravci maso. Ořechy obsahují vitamín E, B1, B6, kyselinu listovou, hořčík, měď, zinek. Tento mix příznivě ovlivňuje psychiku, sexuální potenci, krevní tlak, střeva, plíce, mozek, ale i vlasy, nehty a pokožku. A to je už věru dost důvodů, proč chroupat ořechy každý den!
Chřest
Nízkokalorický chřest je plný přírodních antioxidantů. Šest kousků pokryje polovinu denní dávku draslíku. Díky obsahu kyseliny listové je vhodná pro těhotné ženy i osoby s Alzheimerovou chorobou. Chřest je močopudný, působí preventivně proti dně, reguluje vysoký krevní tlak. Šťáva z chřestu dokonce pomáhá odbourávat alkohol.
Dejte si k večeři pečený chřest s holandskou omáčkou!
Ovčí jogurt
Dokonce i ovčí jogurt má místo v tomto superseznamu. Ale jen ten pravý, který obsahuje mléko a živé kultury, čtěte proto pozorně etikety. Je plný bílkovin a obsahuje vitamín B12, který podporuje činnost mozku. A že je hustý a tučný? Zdravé množství tuku v ovčím jogurtu je prospěšné pro zpracování některých vitamínů, tvorbu hormonů, srdečně-cévní systém. Více než tuk škodí vaší linii cukr.
Zdroje: EUFIC, wikipedia