Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Pamatujeme si je už odmala. Od domácích nudlí našich babiček po modernější špagety a penne. Vlastně udělat si je doma je dost jednoduché. Stačí pouze dvě běžně dostupné suroviny: mouka, voda a případně vejce. Když je řeč o těstovinách, každý si myslí, že pocházejí z Itálie. Jenže první dohledatelná zmínka o nich je z Řecka. Řekové připravili první těsto, které sušili na slunci a poté roztrhané na menší kousky vařili. Římané na tuto tradici navázali, ale s tím vylepšením, že těsto už symetricky krájeli na plátky. Italové začali těstoviny produkovat ve velkém v 17. století, kdy vznikla první továrna na jejich výrobu.
Druhů těstovin je opravdu hodně. Špagety, penne, ravioly, tortellini nebo i naše české varianty, jako jsou nudle, fleky, písmenka a další. Tradičně se těstoviny vyrábějí z bílé pšeničné mouky. V minulosti se dělaly také z pohanky. Na tuto variantu se postupem času zapomnělo, ale v poslední době se vrátila na výsluní, protože je vhodná pro lidi s intolerancí a alergiemi. Pohanka a pohankové těsto totiž nevadí těm, kteří nemohou lepek, a jsou tak ideální pro bezlepkovou dietu. V dnešní době navíc existují pro lidi s intolerancí další alternativy, jako jsou rýžové, kukuřičné nebo cizrnové těstoviny.
Italské těstoviny se převážně vyrábějí ze semoliny. Ona je také Itálie největším producentem tvrdé pšenice, z níž semolina pochází. Mnoho italských receptů je inspirováno východními ingrediencemi, jako jsou rozinky nebo skořice. Může za to arabská invaze v 8. století, která výrazně ovlivnila zdejší gastronomii.
Semolinové těstoviny jsou bohatým zdrojem různých vitamínů a minerálů, od skupiny B po železo, vápník, draslík a zinek. Tyto vitamíny jsou dobré pro lidské zdraví a podporují imunitní systém a trávení. Suché semolinové těstoviny zasytí na delší dobu a jsou nejoblíbenější variantou těstovin.
Cokoliv, co je čerstvé, bývá automaticky považováno za lepší a zdravé. Italové s tím tak úplně nesouhlasí. Za lepší těstoviny považují ty sušené. Jejich výhodou je silnější konzistence, a to i po uvaření. Také jsou lepší na pečení a hlavně je máte kdykoliv po ruce. Každopádně určitě ochutnejte i čerstvé těstoviny. Vyzkoušejte náš recept na domácí bezlepkové těstoviny.
Běžný Čech si život bez těstovin neumí představit. Jsou u nás prostě populární. Dáváme je do salátů, do polévek, zapékáme je nebo je stejně jako v Itálii podáváme s různými omáčkami. Když máte v domácnosti alespoň dvě balení těstovin, rodina rozhodně hlady trpět nebude. V naší nabídce najdete 7 nejčastějších omáček, které můžete uvařit kdykoli.
Těstoviny nemusíte připravovat pouze z mouky a vody. Pokud je chcete obarvit, určitě použijte přírodní barvy, jako je třeba špenátová (zelená), řepová (červená), skvělá je také dýňová. Dostali jste také chuť na dýni? Máme pro Vás super recept na chutnou dýňovou omáčku, který najdete zde.
Připravili jsme vám seznam italských těstovin. Dokázali byste je vyjmenovat?
Zdroj: nasecestoviny.sk, cestoviny.heureka.sk, wikipedia.sk