Tipy a rady Tucet marinád na grilování masa a zeleniny

Marináda na vepřové, krůtí či kuřecí maso je přesně to, za co vás vaši hosté budou chválit až do nebes. Namíchejte si proto vlastní, přesně podle vaší chuti a její tajemství si nechte pro sebe. Jako inspiraci jsme pro vás sesbírali tyto zajímavé tipy. Jdete do toho?

Limetově - koriandrová marináda na kuřecí maso

Název této marinády v sobě nese exotiku. Díky citrusům bude masíčko křupavé a křehké.

Potřebujete:

  • ¼ sklenice čerstvého nasekaného koriandru
  • ¼ poháru olivového oleje
  • ¼ sklenice citronové nebo limetkové šťávy
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajovou lžičku kmínu
  • 1 čajovou lžičku čerstvého utřeného česneku

Smíchejte všechny ingredience dohromady a kuřecí maso marinujte minimálně jednu hodinu před grilovačkou.

Hořčicová marináda na steaky

Díky dijonské hořčici bude mít steak ještě výraznější chuť.

V misce smíchejte 4 lžíce dijonské hořčice, 3 najemno nasekané stroužky česneku, 2 větvičky najemno nasekaného rozmarýnu, šťávu a kůru z jednoho citronu a podle chuti červený pepř a sůl. Marinádou potřete steaky a nechte je přes noc v chladničce.

Před hosty se blýsknete i plněným flank steakem na špejli

Tymiánová marináda na kuřecí maso

Aromatický tymián svou vůní zaujme už při přípravě této marinády.

Potřebujete:

  • 1/2 sklenice oleje
  • 2,5 polévkové lžíce čerstvě nasekaného česneku se solí, vypracovaného na pastu
  • 2,5 polévkové lžíce najemno nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 polévkové lžíce nastrouhané chemicky neošetřené citrónové kůry
  • 1 polévkovou lžíci nadrobno nakrájené cibule
  • podle chuti sůl, červenou papriku a pepř

Trochu česneku, tymiánu a kůry si odložte stranou. Vše ostatní spolu smíchejte. Kuře v marinádě marinujte v lednici alespoň dvě hodiny, maximálně však 8 hodin. Po ugrilování na závěr ještě smíchejte zbývající česnek, tymián, citronovou kůru a posypte jím horké kousky.

Malým indiánům připravte kuřecí šípy

Pivní marináda na krkovičku

Pivaře dozajista potěší, že svůj milovaný zlatavý mok najdou i v mase.

Na dno široké mělké nádoby rozházejte polovinu tence nakrájené cibule, 4 nasekané stroužky česneku a položte na ně osolené a okořeněné steaky. Zalijte pivem a sójovou omáčkou. Přikryjte fólií a marinujte jednu hodinu při pokojové teplotě nebo nechte přes noc v chladničce.

Marináda na lososa

Když se chystáte hodit na gril i krásný steak z lososa, dopřejte mu tuto marinádu.

Potřebujete:

  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 2 lžíce tmavého cukru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžíce najemno nasekané petrželky
  • 2 lžíce čerstvých tymiánových listů
  • 1 lžíce čerstvých rozmarýnových listů
  • Šťáva z poloviny citronu
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • ¼ poháru extra panenského olivového oleje
  • Sůl, pepř

Steak z lososa osušte papírovými ubrousky. Smíchejte všechny ingredience v malé nádobě a nalijte na lososa. Ujistěte se, že je dobře natřený z obou stran. Marinujte alespoň hodinu před grilováním

Horčičně - octová marináda na kuře

Kombinace octa a hořčice vám možná na první pohled nevoní, ale věřte, že z grilu bude vonět nádherně!

Ve velké míse smíchejte ¼ poháru jablečného octa, 3 lžíce celozrnné hořčice, 3 stroužky nasekaného česneku, šťávu z 1 limetky, šťávu z ½ citronu, 2 lžíce hnědého cukru, půl lžičky soli, 6 lžic olivového oleje a trochu mletého pepře. Směsí pořádně natřete kuřecí kousky a marinujte přes noc nebo alespoň 8 hodin.

Na žádné grilovačce by neměl chybět salát coleslaw

Rajčatová s koriandrem, mátou a chilli na ryby

Nakrájejte na drobno pět rajčat, hrst čerstvého koriandru a půl hrsti máty. Dejte všechno do hrnce, smíchejte s polovinou červené nakrájené cibule a troškou papričky Jalapeno. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej, kmín a sůl podle chuti. Dobře promíchejte a pár hodin před použitím skladujte na vzdušném místě. Výborně se hodí k rybám.

Marináda na grilovanou zeleninu

Pokud nemáte rádi maso, ale grilovačka je vaše oblíbená událost, vyzbrojte se zásobou zeleniny a namočte ji do této marinády:

Potřebujete:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce ochuceného rýžového octa
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce sezamového oleje

Zeleninu - cuketu, rajče, papriku, lilek - nakrájejte podle chuti, smíchejte ingredience na marinádu a v mělké nádobě nechte chutě promíchat po dobu 30 minut až 1 hodiny.

Zkusit můžete i recept na plněné grilované avokádo

Marináda s bourbounom na zeleninu

Troška alkoholu zanechá v zelenině zajímavou stopu. Smíchejte 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce Bourbonu, 1 lžíci hnědého cukru, 1 čajovou lžičku kajenského pepře a zeleninu do marinády naložte na 30 minut až hodinu.

Asijská marináda na maso i zeleninu

Kousek Asie ve šťavnatém grilovaném masu vás překvapí směsicí různých chutí.

Potřebujete:

  • 240 ml sójové omáčky
  • 120 ml vody
  • 180 ml hnědého cukru
  • 15 ml destilovaného bílého octa
  • 15 ml oleje
  • 3 mladé cibule najemno nakrájené - i bílá, i zelená část
  • 4 stroužky nasekaného česneku

Všechny ingredience smíchejte v nádobě, dokud se cukr nerozpustí. Maso nebo zeleninu marinujte den před grilovačku.

Základní řecká marináda

Olivový olej, česnek, tymián a oregano - to vše vám připomene slunečné Řecko.

Smíchejte 1/2 sklenice extra panenského olivového oleje, 1/4 sklenice čerstvé citronové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 lžíci oregánový listů, 1 čajovou lžičku tymiánových listů a ve směsi marinujte maso alespoň hodinu. Tato marináda se skvěle hodí na kuřecí a jehněčí maso, ale i k mořským plodům.

Balsamicová marináda na krůtí maso

Tato marináda je vynikající na kuřecí, hovězí, jehněčí i vepřové maso.

Potřebujete:

  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 sklenice olivového oleje
  • 1/2 sklenice balsamica
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 čajovou lžičku sušeného rozmarýnu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • pepř

Postup:

Všechny ingredience spolu smíchejte a maso v nich marinujte minimálně jednu hodinu.

Ingredience na jakoukoliv marinádu z našeho seznamu vám přivezeme až domů!

Chcete více receptů a inspirace na grilovačku?

Zdroje: recipeswithessentialoils.com, foodnetwork.com, cooking.nytimes.com, geniuskitchen.com,

Vytisknout stránku
Sdílet článek