Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Marináda na vepřové, krůtí či kuřecí maso je přesně to, za co vás vaši hosté budou chválit až do nebes. Namíchejte si proto vlastní, přesně podle vaší chuti a její tajemství si nechte pro sebe. Jako inspiraci jsme pro vás sesbírali tyto zajímavé tipy. Jdete do toho?
Limetově - koriandrová marináda na kuřecí maso
Název této marinády v sobě nese exotiku. Díky citrusům bude masíčko křupavé a křehké.
Potřebujete:
Smíchejte všechny ingredience dohromady a kuřecí maso marinujte minimálně jednu hodinu před grilovačkou.
Hořčicová marináda na steaky
Díky dijonské hořčici bude mít steak ještě výraznější chuť.
V misce smíchejte 4 lžíce dijonské hořčice, 3 najemno nasekané stroužky česneku, 2 větvičky najemno nasekaného rozmarýnu, šťávu a kůru z jednoho citronu a podle chuti červený pepř a sůl. Marinádou potřete steaky a nechte je přes noc v chladničce.
Před hosty se blýsknete i plněným flank steakem na špejli
Tymiánová marináda na kuřecí maso
Aromatický tymián svou vůní zaujme už při přípravě této marinády.
Potřebujete:
Trochu česneku, tymiánu a kůry si odložte stranou. Vše ostatní spolu smíchejte. Kuře v marinádě marinujte v lednici alespoň dvě hodiny, maximálně však 8 hodin. Po ugrilování na závěr ještě smíchejte zbývající česnek, tymián, citronovou kůru a posypte jím horké kousky.
Malým indiánům připravte kuřecí šípy
Pivní marináda na krkovičku
Pivaře dozajista potěší, že svůj milovaný zlatavý mok najdou i v mase.
Na dno široké mělké nádoby rozházejte polovinu tence nakrájené cibule, 4 nasekané stroužky česneku a položte na ně osolené a okořeněné steaky. Zalijte pivem a sójovou omáčkou. Přikryjte fólií a marinujte jednu hodinu při pokojové teplotě nebo nechte přes noc v chladničce.
Marináda na lososa
Když se chystáte hodit na gril i krásný steak z lososa, dopřejte mu tuto marinádu.
Potřebujete:
Steak z lososa osušte papírovými ubrousky. Smíchejte všechny ingredience v malé nádobě a nalijte na lososa. Ujistěte se, že je dobře natřený z obou stran. Marinujte alespoň hodinu před grilováním
Horčičně - octová marináda na kuře
Kombinace octa a hořčice vám možná na první pohled nevoní, ale věřte, že z grilu bude vonět nádherně!
Ve velké míse smíchejte ¼ poháru jablečného octa, 3 lžíce celozrnné hořčice, 3 stroužky nasekaného česneku, šťávu z 1 limetky, šťávu z ½ citronu, 2 lžíce hnědého cukru, půl lžičky soli, 6 lžic olivového oleje a trochu mletého pepře. Směsí pořádně natřete kuřecí kousky a marinujte přes noc nebo alespoň 8 hodin.
Na žádné grilovačce by neměl chybět salát coleslaw
Rajčatová s koriandrem, mátou a chilli na ryby
Nakrájejte na drobno pět rajčat, hrst čerstvého koriandru a půl hrsti máty. Dejte všechno do hrnce, smíchejte s polovinou červené nakrájené cibule a troškou papričky Jalapeno. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej, kmín a sůl podle chuti. Dobře promíchejte a pár hodin před použitím skladujte na vzdušném místě. Výborně se hodí k rybám.
Marináda na grilovanou zeleninu
Pokud nemáte rádi maso, ale grilovačka je vaše oblíbená událost, vyzbrojte se zásobou zeleniny a namočte ji do této marinády:
Potřebujete:
Zeleninu - cuketu, rajče, papriku, lilek - nakrájejte podle chuti, smíchejte ingredience na marinádu a v mělké nádobě nechte chutě promíchat po dobu 30 minut až 1 hodiny.
Zkusit můžete i recept na plněné grilované avokádo
Marináda s bourbounom na zeleninu
Troška alkoholu zanechá v zelenině zajímavou stopu. Smíchejte 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce Bourbonu, 1 lžíci hnědého cukru, 1 čajovou lžičku kajenského pepře a zeleninu do marinády naložte na 30 minut až hodinu.
Asijská marináda na maso i zeleninu
Kousek Asie ve šťavnatém grilovaném masu vás překvapí směsicí různých chutí.
Potřebujete:
Všechny ingredience smíchejte v nádobě, dokud se cukr nerozpustí. Maso nebo zeleninu marinujte den před grilovačku.
Základní řecká marináda
Olivový olej, česnek, tymián a oregano - to vše vám připomene slunečné Řecko.
Smíchejte 1/2 sklenice extra panenského olivového oleje, 1/4 sklenice čerstvé citronové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 lžíci oregánový listů, 1 čajovou lžičku tymiánových listů a ve směsi marinujte maso alespoň hodinu. Tato marináda se skvěle hodí na kuřecí a jehněčí maso, ale i k mořským plodům.
Balsamicová marináda na krůtí maso
Tato marináda je vynikající na kuřecí, hovězí, jehněčí i vepřové maso.
Potřebujete:
Postup:
Všechny ingredience spolu smíchejte a maso v nich marinujte minimálně jednu hodinu.
Ingredience na jakoukoliv marinádu z našeho seznamu vám přivezeme až domů!
Chcete více receptů a inspirace na grilovačku?
Zdroje: recipeswithessentialoils.com, foodnetwork.com, cooking.nytimes.com, geniuskitchen.com,