Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Asi nikdo by při pohledu na štíhlého Vlastu Buriana nehádal, že byl velkým jedlíkem a labužníkem. Ovšem nemyslete si, že se sám slavný herec postavil za plotnu a připravoval složité pokrmy! Na to měl prvotřídního kuchaře Jaromíra Trejbala, jenž vařil i pro krále, šejky a vévody.
Vlasta Burian byl nevšedním gurmánem, ale s přípravou jídel to měl podobné, jako rádce Atakdále, kterého ztvárnil ve filmu Byl jednou jeden král. K vaření neměl vztah ani on, ani jeho žena Nina.
Z hotelu Ritz k Burianovi
O spokojený pocit v jejich žaludcích se starala legenda prvorepublikové kuchyně, Jaromír Trejbal. Ten se stal hercovým osobním kuchařem v roce 1936, vařil ale také pro belgického krále Alberta I. a měl za sebou rovněž i praxi ve slavné pařížské restauraci La coupole Montparnasse nacházející se v hotelu Ritz.
Během své kuchařské cesty se Trejbal, rodák z Loun, setkal s mnohými slavnými osobnostmi, jako byli Pablo Picasso, Greta Garbo, Christian Dior či Aristoteles Onassis. Učil se od těch nejlepších z nejlepších a poznal kuchyně mnoha zemí světa.
Nabídka, která se neodmítá
Burian spolu s manželkou chodívali do pražského lahůdkářství U Lipperta, kde Trejbal také pracoval. Tam se seznámili a později se domluvili na spolupráci. Burian Trejbalovi nabídl královský plat 10 tisíc Kčs měsíčně a honosně vybavenou kuchyni v Dejvicích k tomu. Kuchař nabídku přijal a u Burianů pracoval celých osm let.
Přestože se u Burianů rádo jedlo, Nina dala Trejbalovi podmínku – Vlasta nesmí přibrat ani deko. A Jaromír nezklamal. Ačkoliv vytvářel oku i chuti lahodící pokrmy, vždy dbal na to, aby měly správnou energetickou hodnotu a byly zdravé.
Je libo mozeček v omáčce?
Základ jídelníčku Burianových tvořila francouzská kuchyně. Nejčastěji se připravovala terina z koroptve, telecí rosol, plnění raci, mozeček ve vinné omáčce, plněný candát, labužnická perlička a Burianovo nejoblíbenější jídlo – kuřecí prsíčka s milánskými nudlemi, dnes známá jako Kuřecí prsíčka Vlasty Buriana.
Trejbal jednou vzpomenul, že pracovat u Vlasty Buriana bylo jako užívat si na ozdravném pobytu. Burianovi byli požitkáři, jídlo si velmi vychutnávali a s Trejbalem si sedli i po lidské stránce. Přátelský vztah mezi kuchařem a filmovou hvězdou trval až do Burianovy smrti.
Tento článek z naší historie je součástí akce 100leté recepty, se kterou můžete oslavit společně s Tesco výročí vzniku Československa. Soutěžte se svými tradičními rodinnými recepty a vyhrajte každý týden poukázky ma nákup v obchodech Tesco. Více o soutěži naleznete na https://itesco.cz/hello/100-lete-recepty/.