Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Nejeden z nás snil o tom, že někdy dovede péct jako jeho babička. Její dortíky byli vždy dokonale nadýchané, bylo z nich cítit vanilku a vypadali jako sen. Do dokonalosti je však možná dovedla právě díky zkušenostem s nedopečeným těstem či sraženým krémem. Jak se vyvarovat chyb při pečení a které „fígle“ bychom při měli ovládat? Pojďte s námi vypéct se začátečnickým pečením!
Před pečením si nastudujte recept. Až do konce
Dopřejete si tak čas na přemýšlení a důkladnou přípravu všech ingrediencí či potřeb na pečení. V mnoha receptech platí, že máslo nebo vejce se zpracovávají v pokojové teplotě. Když s tím budete počítat, můžete si je na chvíli vyložit na pracovní desku a začít péct až když je vše stoprocentně nachystáno, roura rozehřátá a vy správně naladění.
Dejte si pozor na 10 chyb, které mohou zcela zničit váš koláč!
Ingredience nahrazujte s citem
Každá ingredience zastává v receptech své právoplatné místo hlavně díky chemické reakci, kterou při pečení s ostatními přísadami způsobuje. Proto pokud musíte nějakou z nich nahradit ze zdravotních nebo stravovacích důvodů, udělejte to s citem. To samé platí i pro typ mouky. Hladká mouka má menší zrna a proto se z ní rychleji a snáze uvolňuje lepek. Když místo ní použijete mouku hrubou, budou se vám cukrovinky drobit. Jejich zrnka také mohou díky neprovaření centra škrábat na patře.
Přemýšlíte nad tím, jak nahradit třeba vajíčka? Existuje až tucet možností!
Odhadněte délku míchání a šlehání
Správným namícháním másla či našleháním vajec dostanou vaše sladká dílka jemnější, vláčnější a nadýchanější strukturu. V receptech se dočtete, že máslo máte mixovat dokud není kypré. Avšak počkejte si až na moment, kdy získá světle žlutou až bílou barvu. Nepodceňujte ani hnětení těsta na chléb – rozvíjíte tak lepek, který způsobuje jeho specifickou „žvýkací“ texturu.
Při dalších receptech se na druhou stranu nevyplatí zbytečně dlouho a intenzivně míchat. Způsobíte tím, že cukrovinky budou příliš tuhé a těsto, které má být vzdušné, se naopak nehezky srazí.
Zda je dort hotový nemusí potvrdit jen test špejlí
I když pomocí zapíchnutí kovové špejle do koláče zjistíte jeho propečení, spoléhejte také na barvu těsta. Dokud nenabere zlatavý odstín, nepropeklo se důkladně a měli byste mu věnovat pár minut pečení navíc. Chcete však získat stoprocentní jistotu? Pak na koláč položte dlaň a velmi jemně zatlačte. Dopečené těsto se vypučí zpátky nahoru, nedopečené zůstane mírně deformováno.
Pozor na jedlou sodu
Pečete jednou za čas a balení sody bikarbony nestihnete spotřebovat? Po datu spotřeby si vždy pořiďte nové! Stejně jako prášek do pečení, i jedlá soda časem ztrácí své účinky a může se stát, že díky jejímu slabšímu efektu neporostou vaše dobrůtky tak, jak jste původně očekávali.
Čerstvá jedlá soda krásně nadzvedne i babiččin nadýchaný perník s vlašskými ořechy
Tip: Dejte si záležet na množství prášku do pečení nebo sody, které použijete. Pokud vám ujde ruka, koláče sice rychle porostou, ale také rychle splasknou a přebytek prášku je navíc zbytečně vysuší.
Sůl zvýrazní chutě
Do každého receptu přidejte malou špetku soli. I když ji nenajdete v receptu. Sůl totiž dokáže krásně zvýraznit všechny chutě. Ať už se jedná o čokoládové sušenky nebo svěží malinový dort.
Lžička soli pomůže i pivním brownies
Zastavte multitasking a soustřeďte se pouze na pečení
Mnozí z nás pečou v přítomnosti celé rodiny a u toho vyřizují telefonáty, očkem pokukují po televizi nebo se věnují přípravě dalších pokrmů. S tím byste měli rychle skoncovat! Pečení je samo o sobě umění ale i relax a měli byste mu věnovat celou svoji pozornost.
Naučte své batole 6 způsobů, díky kterým vám dokáže v kuchyni pomoct
Pečící náčiní je základem úspěchu
Pokud v receptu stojí, že formu na pečení máte vymastit máslem a zasypat moukou, udělejte to pečlivě. Nezanechávejte na něm volná místa, na které se může dort rychle připéct a na surovinách nešetřete. Stejně postupujte i při vystýlání plechů pomocí pečícího papíru nebo potírání olejem. Nechcete přeci, aby všechno vaše úsilí vyšlo na vniveč kvůli detailům.
Zdroje: www.bbcfood.com, www.thedailymeal.com, www.cuketka.cz