Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Amen, je to tak. I mléko má svůj mezinárodní den, který připadá na 15. květen. Právě v ten den ho můžeme oslavit sklenicí tekutiny, která nás provází od kolébky.
Kde se vlastně vzalo?
Konzumace mléka u lidí se pravděpodobně odvíjí od pozorování novorozenců. Mateřské mléko zajišťuje těm nejmenším rychlý růst a rozvoj, proč by ho nemohlo zajistit komukoliv jinému? Alespoň to si mysleli obyvatelé u jezera Turkana v africké Keni asi 12 000 let před naším letopočtem. Jelikož oslice, krávy a kozy byly již domestikované, bylo to poprvé, kdy se člověk napil mléka jiného živočišného druhu. Tehdy však mléko lidem nedělalo dobře a konzumovat ho mohli jen ve formě sýrů.
Dobré na kosti, linii i proti kyselině
Mléko je pro lidi nejlepším zdrojem vápníku. Podle stránky Organic Facts máme díky němu silnější kosti, hladší pokožku a odolnější imunitní systém. Pomáhá předcházet problémům s vysokým tlakem, zuby, obezitou, osteoporózou, některým druhům rakoviny či dýchacím problémům.
I když se příjem kalcia většinou spojuje se silnými kostmi, ukázalo se, že jeho příjem snižuje i možnost výskytu kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice. Povzbuzovat děti a teenagery, aby pili mléko, se vyplatí. Odměnou jim totiž může být chrup ve výborném stavu, protože mléko chrání sklovinu před kyselými látkami.
Pokud trpíte pálením žáhy, pomůže vám právě sklenice mléka, které kyselinu zneutralizuje.
Zajímavosti o mléku
Laktózová intolerance je neschopnost trávit mléčný cukr - laktózu. Není to alergie na mléko