Tipy a rady Zažijte italské Velikonoce v pohodlí domova

Velikonoce jsou za dveřmi a určitě už přemýšlíte, čím byste si je letos obohatili a na čem byste si pochutnali. Pokud potřebujete změnu, dopřejte si speciální italské menu, které sestavil Sergio Bellini, majitel rodinné italské restaurace. Připravte si předkrm Torta salata noc asparagi, hlavní chod Agnello arrosto a Mascarpone ai frutti di bosco. Tyto skvělé pochoutky omráčí vaše chuťové buňky natolik, že se budete cítit opravdu jako v Itálii.

Předkrm – antipasti
Slaný koláč s chřestem
Torta salata con asparagi

Suroviny:
5-7 stonků chřestu
1 střední šalotka
2 vajíčka
100 g jemně nastrouhaného parmezánu (parmegiano - reggiano)
50 g pancetty
100 ml smetana na vaření 33%
1 ks listového těsta

Nakupte ingredience online

Postup:

  1. Spodní část chřestu oloupeme a srovnáme na stejně dlouhé stonky. Následně spaříme ve vroucí vodě po dobu 2 minut.
  2. Šalotku a pancettu si nakrájíme na kostičky, a hodíme je společně osmažit na rozpálený olej.
  3. Mezitím si nachystáme listové těsto, které buď koupíme už vyválené, nebo si vyválíme.
  4. Na pečení můžeme použít pečící misku, kterou si vyložíme pečicím papírem. Do misky si nachystáme dvě vajíčka, které si lehce našleháme. Postupně přidáváme smetanu, parmezán, zlatavou šalotku a pancettu. Vše dohromady znovu promícháme.
  5. Připravenou směs pomalu nalijeme na listové těsto.
  6. Na konečnou vrstvu si libovolně poskládáme očištěný chřest.
  7. Koláč 40 min na 160 °C.
  8. Po vytažení z trouby, necháme vychladnout a pak jen s úsměvem servírovat.

Hlavní chod – carne (maso)
Pečená jehněčí plec
Agnello arrosto (e fagioli verdi)

Suroviny:
Jehněčí plec (množství podle počtů členů domácnosti)
Česnek
Větvičky rozmarýnu
Sůl
Pepř
Olivový olej
½ dcl červeného vína

Nakupte ingredience online

Postup:

  1. Jehněčí plec si očistíme, vložíme na pekáč.
  2. Napraskneme si několik stroužků česneku, které přidáme na pekáč společně s rozmarýnem. Následně podlijeme olivový olejem a posypeme solí. Aby se chuť a vůně všech ingrediencí dostatečně promísila, můžeme si jehněčí nechat chvíli naložené.
  3. Rozehřejeme si troubu a podlijeme maso červeným vínem.
  4. Maso necháme 2 až 2,5 hodiny péct na 160 °C.
  5. Pro lepší chuť můžeme průběžně maso podlévat šťávou, která je v pekáči.
  6. Maso můžeme podávat s libovolnou přílohou. My jsme si vybrali zelené fazolky s pancettou, které dodají správnou jarní atmosféru.

TIP: K této výtečné jehněčí pečeni se bezpochyby hodí i dobré italské víno.

Dezert – Dolci
Mascarpone s ovocem
Mascarpone ai frutti di bosco

Suroviny:
250 g mascarpone
2 žloutky
40 g cukr
Maliny, borůvky, jahody (podle chuti na ozdobení)

Nakupte ingredience online

Postup:

  1. Žloutky si vyšleháme společně s cukrem do pěny.
  2. Pomalu přimícháme mascarpone.
  3. Na servírovaní můžeme použít cukrářský sáček, nebo obyčejnou lžíci. Postupně vkládáme do misek a zdobíme ovocem.

CHI MANGIA BENE, VIVE BENE

Vytisknout stránku
Sdílet článek