Tipy a rady Zbytky z pečeného kuřete? Připravte salát či pomazánku

Pečené kuře je skvělou volbou, když hledáte jednoduché jídlo pro celou rodinu. Existují stovky receptů na pečení kuřete – můžete ho podlít pivem, péct ho na jablkách nebo citronech, skvěle chutná také medové kuře. Pokud však kuře nezvládnete sníst celé a zbyde vám ještě maso, nemusíte ho vyhazovat.

Správné skladování

Zbylé kuřecí maso vám ještě pár dní vydrží, musíte však dodržovat několik základních pravidel bezpečného skladování jídla. Zbytky kuřete nenechávejte dlouho mimo lednici, mohla by se v něm začít množit bakterie clostridum perfingens. Ta způsobuje otravy jídlem a vyvolává zvracení, silné křeče v břiše a průjem.
Zbytky kuřete skladujte v ledničce při teplotě maximálně 7 °C a nižší. Až budete maso ohřívat, měli byste jej zahřát na 70 °C–100 °C. Při dodržení těchto instrukcí vám maso z pečeného kuřete vydrží 3–4 dny a budete ho moci použít do dalších jídel.

Uspořádejte si lednici: Udržte potraviny čerstvé

Lehký salát s pečeným kuřetem

Salát je velmi jednoduchý na přípravu. Potřebovat budete brambory, olivový olej, mražený hrášek, hořčici, citron a polníček.

  1. Nejdříve nakrájejte brambory na půlky, pokapejte olejem, osolte a dejte péct do trouby při 200 °C na cca 50 minut.
  2. Mezitím uvařte mražený hrášek. Stačí ho povařit cca 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ho slijte a ochlaďte studenou vodou.
  3. Olivový olej, hořčici a pár kapek citronu prošlehejte a s touto zálivkou smíchejte pečené brambory, které jste vytáhli z trouby a nechali trochu vychladnout.
  4. Přidejte k bramborám se zálivkou už jen polníček, hrášek a pokrájené kuřecí maso.

Pochutnejte si na těstovinovém salátu s kuřecím masem


Kuřecí wrap

Wrap je také velmi rychlé a jednoduché jídlo. Bude chutnat s kuřecím masem a zeleninou.

  1. Stačí ohřát tortilly v mikrovlnce (před ohříváním je ještě pokropte trochou vody).
  2. Tortilly uvnitř potřete omáčkou hoisin
  3. Poté do tortilly nakrájejte salátovou okurku, jarní cibulku a natrhejte kuřecí maso.
  4. Zabalte a můžete podávat.

Další chutná varianta je wrap s kuřecím masem, zeleninou a česnekovým dipem


Zapečené nachos s kuřecím masem

Chystáte pohoštění pro přátele nebo byste rádi nějaké mlsání k televizi? Zapečte nachos s kuřecím masem.

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Na pánev vylijte plechovku fazolí a salsu. Přimíchejte i kousky kuřecího masa a koriandr a vařte, dokud nebude omáčka bublat.
  3. Na plech nebo do nízké zapékací misky vlijte omáčku s masem, navrch rozložte nachos a posypte nastrouhaným čedarem.
  4. Vše pečte cca 8 minut. Na konci můžete přidat kousky avokáda a navrch vymačkat šťávu z limetky.

Nachos si zvládnete připravit i doma


Polévka s pečeným kuřecím masem

Na chladné podzimní večery se vám bude hodit recept na výbornou polévku s kuřecím masem.

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a listy tymiánu. Smažte 15 minut.
  2. Přilejte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Vařte zhruba 10 minut.
  3. Přidejte kuřecí maso.
  4. Část směsi odeberte a rozmixujte tyčovým mixérem. Poté opět přimíchejte druhou část směsi.
  5. Smíchejte řecký jogurt, prolisovaný česnek a limetkovou šťávu. Kápněte vždy lžíci či dle chuti do každého talíře s polévkou.

Jak na poctivý kuřecí vývar?  


Zbytky z pečeného kuřete? Připravte salát či pomazánku

Pomazánka z kuřecího masa

I když by vás to možná nenapadlo, kuřecí maso se hodí také jako pomazánka.

  1. Na pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku, posypte solí, pepřem a paprikou. Přidejte i kousky kuřecího masa.
  2. Vyjměte z pánve a směs rozmixujte v mixéru.
  3. Do směsi vmíchejte zakysanou smetanu, lžíci plnotučné hořčice a čerstvý sýr (například Lučina či Philadelphia).
  4.  Podávejte s domácím chlebem.

Kuřecí maso pro zdraví

Kuřecí maso je vhodné pro ty, kteří chtějí zhubnout. Obsahuje jen velmi malé množství tuku, cholesterolu a má nižší energetickou hodnotu než jiné druhy masa. Z minerálů najdete v kuřecím mase fosfor, železo, vápník, selen, zinek, měď, draslík a hořčík. Z vitamínů stojí za zmínku vitamíny skupiny B, ale i A, C, E a K. Kuřecí maso je lehce stravitelné, snižuje riziko onemocnění rakoviny a má protizánětlivé účinky.

Další kuřecí recepty najdete na Hello Tesco

Zdroj: tn.nova.cz, bezpecnostpotravin.cz, apetitonline.cz, bbcgoodfood.com, food-4jazz.cz, akademiekvality.cz

Vytisknout stránku
Sdílet článek