Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Černohorský vepřový řízek sice nepatří mezi jídla v období půstu, ale mnoho z nás si bez něho neumí Vánoce představit. Tak jako bez majonézového bramborového salátu.
Věděli jste?
Ondrej Antovszký byl dlouholetým šéfkuchařem, vařil pro dánskou královnu, ale také v Klubu slovenských spisovatelů. Přesně věděl, kdo z Klubu má rád hrachovou kaši s uzeným jazykem, plněnou papriku a který z autorů si nejvíc pochutná na černohorském řízku.
Do historie slovenské ale i české gastronomie se však zapsal nejvíce svými originálními recepty, které se staly klasikou. Černohorský řízek, šunková rolka, zbojnická pochoutka, řízek Marina, oštěpok, čachtické řízky a mnoho dalšího vymyslel právě Ondřej Antovszký.
Postup na černohorský řízek: 1. Vepřové řízky naklepeme, osolíme, okořeníme. 2. Nastrouhané brambory smícháme s moukou, vajíčkem, nadrobno nasekanou cibulí, promačkaným česnekem a majoránkou. Vznikne nám těstíčko podobné jako na bramborové placky. 3. Vepřové řízky obalíme v mouce a potom v těstíčku. 4. Smažíme na rozpáleném oleji, poté necháme odkapat. 5. Podáváme s nastrouhaným sýrem.
Připravte si jednoduše domácí majonézu: 1. Žloutky důkladně oddělíme a ručně vyšleháme s cukrem, hořčicí, kořením a citronovou šťávou. 2. Do vyšlehaných žloutků pomalu přiléváme olej a vyšleháme elektrickým ručním mixérem, až dokud se ingredience důkladně nepropojí.
Postup na majonézový salát: 1. Salátové brambory, mrkev a vajíčka si nejprve uvaříme a hrášek scedíme. 2. Uvařené, vychlazené brambory oloupeme a odložíme bokem. 3. Cibuli nakrájíme nadrobno, zalijeme vodou, přidáme trošku černého pepře, cukru a citronové šťávy. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni maximálně 5 minut. Odstavíme stranou a necháme vychladnout. 4. Vychlazené brambory nakrájíme na hranolky, anebo použijeme formičky na protlačení brambor na salát. 5. Uvařenou mrkev nakrájíme na malé kostky a přidáme k bramborám. 6. Vajíčka a kyselé okurky nakrájíme na malé kostky a přidáme k ostatním surovinám spolu s hráškem. 7. Všechno zlehka promícháme, přidáme domácí majonézu, uvařenou cibuli a podle potřeby dochutíme solí, kořením nebo vodou z okurek.