Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
A aby té kávy nebylo málo, tak rovnou čokoládový dort s kávou. A s brandy navíc. Vždyť je přece zima!
Tipy
Pro osvěžení doporučujeme dort podávat se šlehačkou nebo s ovocnou omáčkou.
Káva je oblíbenou součástí dezertů. Pokud se vám její zařazení v tomto receptu líbí, vyzkoušejte náš další čokoládový dort s krémem a malinami.
Z čokolády jsou také velmi chutné naše mug cakes z mikrovlnky. Jestli se vám v kuchyni pletou pod nohy děti, určitě vám mohou s přípravou tohoto velmi jednoduchého receptu pomoci. Stejně vynikající a na přípravu jednoduchý je také švédský čokoládový dort Kladdkaka.
Čokoládový Sacher dort – král Vídně
Mezi nejznámější čokoládové dorty patří Sacherův dort, známý také jako Sacherka. Jedná se o čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Označení Originální Sacherův dort (Original Sacher-Torte) bylo registrováno vídeňským Hotelem Sacher jako firemní označení, receptura dortu zůstává nadále držena v tajnosti.
Tento čokoládový dort vytvořil v roce 1832 šestnáctiletý Franz Sacher. Jeho šéfkuchař dostal příkaz vytvořit něco speciálního pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl v tu dobu ale nemocný, a tak se rozkaz dostal právě k Sacherovi, který vymyslel tento skvělý čokoládový dort. Až teprve jeho syn dort vylepšil o čokoládovou polevu a meruňkovou marmeládu. Od té doby je tento čokoládový dort jednou z nejznámějších kulinářských specialit Vídně.
Víte, co je Ganache?
Ganache je čokoládová poleva anebo náplň vytvořená jen ze dvou ingrediencí: kvalitní vysokoprocentní čokolády a šlehačkové smetany. Byla vynalezena v 50. letech 20. století ve francouzské cukrárně. Používá se jako glazura na čokoládový dort a také se z ní vyrábí truffle.
Test – kolik toho víte o čokoládě
Čokoláda je zkrátka pokušení, kterému velmi rádi a s láskou podlehneme. Co však o ní doopravdy víme? Proč je čokoláda bílá? Otestujte si své čokoholické IQ!
Troubu předehřejeme na 190 °C.
Máslo vyndáme z lednice, aby změklo, a spolu s cukrem ho vyšleháme ručním elektrickým šlehačem.
K vyšlehanému máslu s cukrem přidáme vajíčka a opět šleháme.
Přidáme rozpuštěnou čokoládu spolu s brandy a kávou a promícháme. Dochutíme špetkou soli a chilli.
V další misce smícháme mouku s trochou soli a kypřicím práškem.
Suchou směs přidáme do mixéru k tekuté části a promícháme.
Formu na čokoládový dort důkladně vymažeme máslem, protože díky tomu z ní dostaneme upečený korpus lépe ven.
Těsto nalijeme do připravené dortové formy. Musíme dát pozor, aby nebylo těsto výš než jeden palec od okraje, jinak by mohlo přetéct.
Pečeme na 190 °C zhruba 35 minut. Následně snížíme teplotu na 160 °C a necháme dojít ještě 15 minut.
Když budeme dělat test se špejlí, nesmíme se zaleknout toho, že nezůstane zcela čistá. Čokoládový dort má být vláčný a šťavnatý. Po vyndání z trouby ho necháme vychladnout. Pokud po vychladnutí dort trochu klesne, nejedná se o žádnou vadu, je to pouze známka toho, že je dostatečně vláčný.
Podáváme ozdobený kakaovým práškem.