Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
TIP: Na krém lze použít také obyčejné salko nebo jiné kondenzované mléko, musí se však předem 2 hodiny vařit. Karamelové salko vám práci usnadní.
Připravíme si vodní lázeň. V misce nad vodní lázní necháme rozpustit máslo, přidáme cukr, vejce, med a nakonec smetanu. Mícháme asi 5 minut, aby směs zhoustla. Do hotové a ještě teplé směsi vmícháme jedlou sodu a necháme ji vychladnout.
Mouku prosejeme a smícháme se studenou směsí. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho 10 minut odpočinout. Pokud těsto nezabalíte, oschne vám.
Předehřejeme si troubu na 190 °C. Těsto rozdělíme na pět stejných částí. Každou část vyválíme na 2 mm silný plát a vykrojíme kruhy o stejném průměru. Zbytky těsta si odložíme.
Pláty i odřezky těsta naskládáme na plech s pečicím papírem a dáme je péct do vyhřáté trouby na 5 minut.
Zatímco se těsto peče, připravíme si krém. Máslo nakrájíme na plátky a chvíli ho necháme změknout při pokojové teplotě.
Změklé máslo vyšleháme s karamelovým salkem.
Vodu na sirup přivedeme k varu a necháme v ní rozpustit cukr. Jakmile se cukr rozpustí, odděláme vodu z plotny.
Upečené pláty těsta necháme vychladnout a poté začneme s vrstvením. Vezmeme plát, potřeme ho sirupem, krémem a položíme na něj druhý plát. Takto postup opakujeme do posledního plátu.
Celý dort potřeme krémem. Upečené odřezky těsta, které jsme si odložili stranou, rozdrobíme v misce na jemno a posypeme s nimi celý medovník. Medovník necháme odležet nejlépe jeden den, aby nám změkl.