Recepty Dezerty Pečené Domácí medovník

Ingredience

Na těsto
450 g hladké mouky
190 g másla
190 g moučkového cukru
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
2 lžíce medu
40 ml smetany ke šlehání
Na krém
300 g másla
397 g zkaramelizovaná zahuštěná mléka (1 plechovka)
Na sirup
25 g krystalového cukru
200 ml vody

Popis

TIP: Na krém lze použít také obyčejné salko nebo jiné kondenzované mléko, musí se však předem 2 hodiny vařit. Karamelové salko vám práci usnadní.

Postup přípravy

1

Připravíme si vodní lázeň. V misce nad vodní lázní necháme rozpustit máslo, přidáme cukr, vejce, med a nakonec smetanu. Mícháme asi 5 minut, aby směs zhoustla. Do hotové a ještě teplé směsi vmícháme jedlou sodu a necháme ji vychladnout.

2

Mouku prosejeme a smícháme se studenou směsí. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho 10 minut odpočinout. Pokud těsto nezabalíte, oschne vám.

3

Předehřejeme si troubu na 190 °C. Těsto rozdělíme na pět stejných částí. Každou část vyválíme na 2 mm silný plát a vykrojíme kruhy o stejném průměru. Zbytky těsta si odložíme.

4

Pláty i odřezky těsta naskládáme na plech s pečicím papírem a dáme je péct do vyhřáté trouby na 5 minut.

5

Zatímco se těsto peče, připravíme si krém. Máslo nakrájíme na plátky a chvíli ho necháme změknout při pokojové teplotě.

6

Změklé máslo vyšleháme s karamelovým salkem.

7

Vodu na sirup přivedeme k varu a necháme v ní rozpustit cukr. Jakmile se cukr rozpustí, odděláme vodu z plotny.

8

Upečené pláty těsta necháme vychladnout a poté začneme s vrstvením. Vezmeme plát, potřeme ho sirupem, krémem a položíme na něj druhý plát. Takto postup opakujeme do posledního plátu.

9

Celý dort potřeme krémem. Upečené odřezky těsta, které jsme si odložili stranou, rozdrobíme v misce na jemno a posypeme s nimi celý medovník. Medovník necháme odležet nejlépe jeden den, aby nám změkl.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3