Sladké potěšení vykouzlíme díky dýni. Dýňový koláč se šlehačkou je sladké potěšení, které musíte ochutnat.
100 g celozrnné mouky
150 g polohrubé mouky
130 g másla
1 vajíčko
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička citronové kůry
špetka soli
1 dýně Hokkaidó
1 lžíce citronové šťávy
hrst lískových oříšků
200 g sušených meruněk
5 lžic medu
2 lžíce zakysané smetany
špetka skořice
2 vajíčka
200 g smetany ke šlehaní
1 ztužovač do smetany
TIP: posypte koláč kakaem nebo strouhanou čokoládou.
Začneme s přípravou těsta. Aby nám máslo pěkně změklo, nakrájíme máslo na plátky.
V misce smícháme cukr, obě mouky, sůl a citronovou kůru. K sypkým směsím vmícháme máslo a vajíčko.
Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici asi 20 minut.
Než bude těsto připraveno, uděláme náplň. Z dýně odstraníme slupku, rozkrojíme ji a vydlabeme semínka. Dýni nakrájíme na drobno.
Dýni vhodíme do hrnce, zalijeme trochou horké vody a dáme vařit do měkka. Vaříme asi 15 až 20 minut.
Hotovou dýni přecedíme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Rozmixovanou dýni ochutíme medem, skořicí a citronovou šťávou
Do náplně přidám zakysanou smetanu a vajíčka, vše rozmixujeme, aby vznikl hladký krém. Meruňky nakrájíme na drobno a oříšky rozdrtíme.
Vytáhneme těsto, vyválíme ho tak, aby odpovídalo velikosti formy. S pomocí prstů těsto vypracujeme a vytvarujeme okraje. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Na dno nasypeme meruňky a oříšky.
Do koláče nalijeme dýňovou směs. Troubu předehřejeme na 190 °C a pečeme asi 35 až 40 minut.
Jako tečku na závěr si připravíme šlehačku. Nalijeme ji do nádoby a vsypeme ztužovač. Vyšleháme pevnou šlehačku. Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme se šlehačkou.
Více informací
Více informací
© 2019 Tesco Stores ČR a.s.