Recepty Dezerty Pečené Dýňový koláč se šlehačkou

Ingredience

100 g celozrnné mouky
150 g polohrubé mouky
130 g másla
1 vejce
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička citronu
1 špetka soli
Náplň do koláče
1 dýně Hokkaido
1 citron (1 lžíce šťávy)
1 hrst lískových ořechů
200 g sušených meruňek
5 lžic medu
2 lžíce zakysané smetany
1 špetka mleté skořice
2 vejce
Na ozdobu
200 g smetany ke šlehání
1 balení ztužovače na šlehačku

Popis

TIP: posypte koláč kakaem nebo strouhanou čokoládou.

Postup přípravy

1

Začneme s přípravou těsta. Aby nám máslo pěkně změklo, nakrájíme máslo na plátky.

2

V misce smícháme cukr, obě mouky, sůl a citronovou kůru. K sypkým směsím vmícháme máslo a vajíčko.

3

Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici asi 20 minut.

4

Než bude těsto připraveno, uděláme náplň. Z dýně odstraníme slupku, rozkrojíme ji a vydlabeme semínka. Dýni nakrájíme na drobno.

5

Dýni vhodíme do hrnce, zalijeme trochou horké vody a dáme vařit do měkka. Vaříme asi 15 až 20 minut.

6

Hotovou dýni přecedíme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Rozmixovanou dýni ochutíme medem, skořicí a citronovou šťávou

7

Do náplně přidám zakysanou smetanu a vajíčka, vše rozmixujeme, aby vznikl hladký krém. Meruňky nakrájíme na drobno a oříšky rozdrtíme.

8

Vytáhneme těsto, vyválíme ho tak, aby odpovídalo velikosti formy. S pomocí prstů těsto vypracujeme a vytvarujeme okraje. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Na dno nasypeme meruňky a oříšky.

9

Do koláče nalijeme dýňovou směs. Troubu předehřejeme na 190 °C a pečeme asi 35 až 40 minut.

10

Jako tečku na závěr si připravíme šlehačku. Nalijeme ji do nádoby a vsypeme ztužovač. Vyšleháme pevnou šlehačku. Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme se šlehačkou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3