Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
TIP: Místo svíčkové můžete použít také hovězí zadní nebo hovězí přední.
Věděli jste, že...?
Hovězí maso je nebezpečné a mělo by se jíst jen jednou týdně?
Obecně se doporučuje jíst červené maso dvakrát, maximálně třikrát týdně. Je však poměrně běžné, že se v českých domácnostech toto množství konzumuje denně. Důležité je úprava hovězího masa. Čím déle se peče při vysoké teplotě (nad 180 stupňů), tím hůře pro naše zdraví.
Na druhou stranu obsahuje hovězí maso důležité minerály pro lidský organismus – zinek, selen nebo třeba železo, které jsou důležité zejména pro naše ratolesti.
Maso očistíme a připravíme si menší misku.
Česnek i cibuli oloupeme. Cibuli nakrájíme na hrubo a odložíme stranou.
Připravíme si menší misku, do které prolisujeme česnek. Přidáme na drobno nakrájený tymián, rozmarýn a majoránku.
Směs zalijeme dvěma lžícemi oleje, ochutíme solí a pepřem. Vmícháme hořčici a směs namažeme na maso. Směs naneste opravdu důkladně, aby bylo maso dobře ochucené.
Maso svážeme provázkem. Pečeně dostane pěkný tvar a bude se lépe propékat.
Na rozpálené pánvi s olejem zprudka osmažíme připravené maso, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
Hotové maso dáme do pekáče. Na výpeku osmažíme nakrájenou cibuli a podlijeme ji trochou vývaru. Směs přidáme k pečeni.
Pekáč zakryjeme poklicí a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C. Maso pečeme asi 1 hodinu a 40 minut. V závěru odděláme poklici a pečeme tak dlouho, dokud nebude mít maso pěknou hnědou kůrčičku.
Pochutnali jste si? Inspirujte se dalšími recepty z hovězího masa – hovězí svíčková na smetaně nebo svíčková s koňakovou omáčkou.